Ještě včera jsem si říkala, že za oknem jakoby se už dostavil podzim. Září skutečně klepe na dveře a plískanice pomalu začínají studit za krkem. V obchodech už se zase objevují krásné těžké dýně. A ty jsou na uplakané vlezlé počasí úplně nejlepší. Hřejivá a hustá polévka se špetkou chilli vás zahřeje až do morku kostí a sytá barva potěší v šedém pošmournu.
Co je potřeba:
- menší dýně Hokkaido (1 – 1 a ½ kg) (může být i jiná, ale tahle se nemusí loupat)
- máslo a troška olivového oleje
- 1 litr (zeleninového) vývaru
- 2 cibule
- bobkový list
- 1-2 lžičky mletého zázvoru
- trocha mletého chilli
- lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
- smetana (250ml)
Jak to umíchat, aby to bylo dobré:
Nejprve si nakrájíme cibulku na drobno a na másle s trochou olivového oleje ji osmahneme do měkka. Dýni umyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, které vhodíme k cibuli a ještě tak 3 minutky smahneme spolu s cibulkou. Pak vše zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a necháme 20 – 30 minut vařit, dokud dýně není měkká.
Hrnec stáhneme z plamene, vylovíme bobkový list a tyčovým mixérem důkladně a do hladka rozmixujeme. Pak vrátíme nad plamen a necháme probublávat. Přilijeme smetanu a dochutíme – zázvor, citrónová šťáva, sůl, pepř a chilli. Podle chuti přidáme čeho nám libo, já třeba dávám více zázvoru a chilli, protože to mám ráda trochu ostřejší. Necháme ještě pět minut pobublávat a pak se do ní můžeme pustit.
Na talíři jí ještě můžete zakápnout maličko smetanou a já zase přidávám drcené čilli, je to ňamka. A pak už jen ta hustá, krémová a krásně oranžová dobrota, která vám hladí bříško. Nevím jak vy, ale já tu mističku vždycky vylížu. 🙂
Může se hodit: Recept na poctivý pomalu tažený hovězí vývar >>>
tu umím taky.
Variť neviem, ale jesť áno. Škoda, že sa k tomu nemôžem dostať cez ten monitor. Polievku si u sestry rozkázať tiež nemôžem, lebo mi sľúbila, že mi zajtra z hokaida urobí puding. *-*
Dýňovou jsem nikdy nejedla, ale už se na ní doma strašně dlouho chystáme. A tohle zní dost dobře! 🙂
[1]: A je prima, co? 🙂
Haha, koukám, že máme úplně stejné myšlenky. Já tuhle dýňovku v týdnu taky dělala – a úplně jako ty jsem si říkala, že podzim už je tu 🙂
Vypadá nádherně! Asi použiju svou oblíbenou výmluvu, proč se nemůžu inspirovat – Nemám mixér 🙂
[4]: Z tekvice, môžeš spraviť prakticky všetko. Klasický recept, ktorý použivaš môžeš ešte nekonečne kombinovať. Napríklad aj pár zemiakov na kocky, mrkvu a tak, k tej tekvici, korenie veľmi vhodné je curry každého druhu a cayenne korenie, dobrú chuť a pekný víkend…
Díky za recept, syn mě na ni láká už nějakou dobu, ale ještě jsem ji nevařila. Přitom vůbec nevím proč, zeleninové krémové polévky mám ráda.
Juj, dýňovou jsem vždycky milovala a nikdy neuměla! Tvoje vypadá nádherně.
[5]: To je podle mě totiý haloweenská asociace. Dýně = Halowenn = podzim = zima = polévka = dýně. Smyčka. 🙂
Tak přesně tuhle z hokkaida děláme doma! 🙂 Zázvor, cibuli a chilli, ale na pár dtailů je to ona. Tuhle polévku miluju, nejenom že je fakt lehká, ale i chuťově prostě eňoňuňo.♥ Ještě do toho opékáme houstičku – a pak mi to sakra připomíná rybí polévku, nevím proč. 😀
[11]: *Zázvor, cibuli a chilli tam nedáváme, ale na těch pár detailů je to ona.
Dýňovou polívku už jsem letos měla několikrát, ale s chilli nikdy. Musím nutně vyzkoušet, díky za tip.. 😀
Dýňová polévka jse pro takhle smutné dny jako stvořená 🙂 Loni jsem ji jedla poprvé, nevím proč ji u nás do té doby nikdo nedělal, protože je výborná. Zkusím ji udělat i podle tvého receptu, chilli jsme do ní ještě nedávali 🙂
Kamarádky maminka tomu říká sluníčková polévka. 🙂
No téda, tahle vypadá slibně 🙂 Nikdy jsem jí neměla a nelákala. Tohle složení je dobré polévky je dobré a tahle by mi i možná zachutnala.
[11]: Asi tou konzistencí. 🙂 Nebo tou houstičkou. 🙂