Test těsta na housky a rohlíky a vítězný recept:
4 verze housek + 1 den pečení + 1 den snídání = vítězný recept – aneb ty nejlepší si upečte taky 🙂
(Pro recept sjeď rovnou trochu níže :)…. )
Měla jsem velký plán. Sepsat to všechno velmi pečlivě a udělat detailní analýzu s porovnáním fotek. Celé se mi to ale vymklo z rukou. Nebyl čas, tak jsem to odložila. Pak jsem nemohla najít ty dokumentační fotky jednotlivých receptů. Pak zase ten papírek s recepty a postřehy. Pak jsem našla papírek. Doma, vedle pudingů v prášku. Pak jsem si ho založila, abych ho měla příště při ruce. Pak jsem ho zase nemohla najít. A dneska jsem ho zase náhodou našla a šla znovu hledat fotky. Nenašla. Ale odkládat už to nebudu. Na ty nejlepší housky byste totiž jinak čekali věčně.
Test receptů:
Vyzkoušela jsem čtyři recepty. Housky jsem dělala všechny najednou, hned za sebou a přesně dodržela předepsaný postup i suroviny. Do puntíku. A byla jsem překvapená. Tedy – žádné housky nebyly úplně špatné, ale suverénně bylo poznat, které jsou nejlepší. Taky tedy do toho.
(Pokud to chcete realizovat jako já, nechte si na to volný celý víkend. Budete potřebovat celý den péct a potom jeden celý den snídat…) 🙂
1) První recept byl z obyčejných stránek o vaření. Má hodnocení 4,6 z možných 5 a hlasovalo tam více než 120 lidí. To do receptu od „maminy“ vkládá důvěru, ať už stránka vypadá jakkoli. Najdete jej ZDE.
2) Druhý recept byl ze stránek blogerky Terezy Sychrové. Její recept vypadá moc hezky, všechno z milionu úhlů nafotila, abychom viděli, jaké mají housky pěknou barvu a co si budeme povídat, vypadají na obrázku vážně dobře. Najdete TADY.
3) Třetí recept je podle Dity P. a dělala jsem ho se špetkou sebezapření, neboť mě poslední dobou její recepty štvou. Množství a ingredience v knize neodpovídají skutečnosti a pro dobrý výsledek musím poměry často měnit. Recept najdete v její kuchařce na straně 266, v sekci „Vlakem“ nebo TU.
4) Čtvrtý recept je ze stránek časopisu Apetit. Tenhle portál má sklon být trochu neosobní a nezacílený a o tom vypovídá i recept. Najdete ho na stránkách – dejte se TUDY.
A teď.
Co je základem dobrých housek?
Nebo spíš co není? Kde jsou rozdíly?
Maminy recept obsahuje nejvíce vajec (3) a celkem velké množství oleje. Housky nebyly tak vláčné, ale nebyly špatné. Snad kdyby neměly takovou konkurenci.
Recepty Terezy z Foodloveru byl velkým zklamáním. Nepoužívejte sušené droždí, pokud máte možnost použít čerstvé. Věřte mi, je to poznat. Co se týče vajec, dává do receptu jen žloutek. Nedává olej ani sádlo, ale máslo. Myslím, že máslo možná lépe voní, ale neplní tu to, co by mělo.
Recept z Apetitu má problém. Neumí se rozhodnout. Nelze napsat do surovin, ať si vyberu máslo nebo sádlo. Je to ústupek těm, co se sádla bojí. Je to pro kuchtičky nekuchtičky. Jenže víme jak to je. S poctivostí nejdál dojdeš. Dávají jedno vejce a jeden žloutek. Kompromis? Jako by to poskládali ze třech receptů a nezkusili, co je lepší, tak to nechali na nás. Jediní používají polohrubou mouku.
Zvítězil recept Dity. Jo, překvapilo mě to. Vejce nedává žádné, ale zato přidává bílý jogurt. A sádlo.
Důkladně jsem to probrala horem dolem a vyšlo mi, že pro dobré housky je fajn použít čerstvé droždí (nenahrazovat sušeným) a skutečně sádlo (nenahrazovat olejem ani máslem). Do bílku na potírání zakápnout troškou mléka. Lepší housky peču v troubě elektrické než plynové. Možná je to mnou nebo je to možná fakt. Zkuste a uvidíte.
Vítězný recept je ten, který teď peču pořád pryč. Na horním obrázku vám nabízím, mimo jiné, i jak jsem z něj dělala minihoustičky. Piknikové. Nebo místo jednohubek na mecheche. Ale jak si je upletete vy, je už jen na vás. .)
Recept:
Housky podle Dity P. – vítěz testu housek
- 500 g hladké mouky
- půl kostky droždí
- lžička cukru
- 200 – 230 ml mléka
- 3 pořádné a vrchovaté lžíce bílého jogurtu
- tři lžíce měkkého sádla
- lžička soli
- bílek na potření / mák či hrubá sůl na posyp
Postup:
Z trochy mouky, cukru, nadrobeného droždí a teplého mléka zadělám kvásek. Nechám asi půl hodiny na teplém místě vybíhat.
Do mísy dám prosátou mouku, jogurt, sádlo, sůl i zbylé mléko, přidám kvásek a vypracuji těsto. To pak uložím do mísy, popráším zlehka moukou a nechám pod utěrkou na teplém místě hodinu (lépe dvě) kynout.
Vykynuté těsto vyklopím a prohnětu a dám se do pletení housek. Na velké housky vám to vyjde na dvanáct kusů, na malé píďalky jsem jich z jedné várky udělala 25. Housky jsou hezčí, když je pleteme od středu ke krajům a tam zahneme konce pod. Je také lepší si neválet válečky stejně tlusté, ale mít je uprostřed silnější než na krajích. Houstičky pak mají hezčí tvar.
Na plechu na pečícím papíře je necháme ještě chvilku odpočívat, a pak teprve potřeme, posypeme a šoupneme do středně vyhřáté trouby. Pečeme půl hodinky. Já jsem teplotu někdy střídala, na konci jsem přidávala pro barvičku.
ed: Na plech jsem ze začátku dávala dál od sebe, aby se neslepily, ale lenost zvítězila a peču teď všech 12 najednou, takže je od sebe po upečení odloupnu jako buchtičky. Zdá se mi, že se tím při pečení dokonce méně vysouší a zůstávají vláčnější. 🙂
Jsou výborné. Uvnitř vláčné, s křupavou kůrkou, voňavé. A když je naplníte šunkou, sýrem, zeleninou a karamelovou cibulkou… hmm… Chcete je… .)
A pokud z nich budete chtít udělat i bulky na burgery, vyzkoušeno za vás. Místo zaplétání stačí udělat bochánky. Jsou výborné! 🙂 🍔 (Z polovičního množství udělám 4).
Ty vypadají bezvadně! Housky jsem ještě nikdy nezkoušela, vlastně jsem nikdy nedělala toto těsto… 🙂
Tedy, to je dobrý tip, taky bych se mohla pustit do pečení housek, vypadají báječně!! 🙂
To je nejvíc miska! Bude reportáž ze srazu?:)
Housky jsem pekla – dávala jsem do nich olej i čerstvé droždí a teď nevím, jestli vejce nebo jen žloutky – a měly vždycky úspěch. Teď už jsem je dlouho nedělala, tak bych mohla zkusit tenhle recept se sádlem, asi budou voňavější i křupavější. Vypadají opravdu nádherně!
Haha, ty jseš dobrej blázen 🙂 a já si připadám divně, když dělám občas 3 verze jednoho jídla, abych zjistila, které je nejlepší.
Oceňuji, že sis dala práci a vyzkoušela všechny čtyři recepty.
Koukám, že vyhrál ten nejpodobnější mému receptu na rohlíky. Sádlo prostě nemá chybu a máslo ani olej ho nemůžou nahradit – pak se to chuťově podobá víc koláči než rohlíkům. Taky jsem totiž pár receptů vyzkoušela.
Inspirovala jsi mě k další snídaní. Jsem líná jít před snídaní do obchodu, ještě jsem ale nikdy nebyla líná si ke snídaní buď něco upéct, nebo třeba usmažit palačinky. Tohle je skvělá ranní varianta. Asi dám ale rovnou na tebe a zkusím ty od Dity, možná jednou, až budu mít dost času a dobré nálady zkusíme i test 🙂
[3]: Popravdě nevím moc co napsat. Bylo nás tam hodně a hodně známých blogerů, ale někdo tam psal seznam a někdo tam ještě fotil společnou fotku, takže článek bych čekala od nich. Já navíc přišla pozdě a přišla jsem o představování, takže jsem byla jedna z mála nezasvěcená. 🙂
[6]: Popravdě myslím, že Dita je z nějaké takové staré kuchařky obšehla. .)
Sbíhají se mi sliny:) vyzkouším.
Vypadají opravdu hezky. Já jsem spíš ta kuchtička nekuchtička, co by se sádla bála, ale… hmmm 😀 Vypadá to skvěle.
Týjo, to je mazec. V jeden den 4 druhy housek. Ale pravda, pak další celý den snídat by mi nevadilo, ještě takovouhle dobrotu. 😀
[12]: Věř mi, je tam důležité. Nebát se ho, se vyplatí. 🙂
dobrý jsou určitě, takhle poctivý. Ale myslim, že se daj udělat skvělý, vláčný a křupavý i z másla, případně oleje. Vegetarian nebo vegan si prostě bez sádla poradí, jen to chce se ještě o něco víc snažit, aby byly fakt výborný. Já je teda vždycky pekla v peci a to je asi taky dost rozdíl, než v troubě. ikdyž domácí kváskovej chleba z vlastního "nachytanýho" kvásku je v troubě naprosto super. moc nechápu, proč jsou lidi tak uchvácený těma domácíma pekárnama..možná to nechápu proto, že mám tu pec a troubu..:))..teď jsem v cizině, tak musím péct ze sušenýho droždí. Na druhou stranu když se mu dá co chce a nechá se dostatečně dlouho, tak se mi nestalo, že by krásně nevyběhlo…prostě to všechno chce akorát cit a mlsnej jazyk..) mimochodem zlatý český pečivo. Na druhý straně světa je to v tomhle směru dost zoufalý.
No tak konecne jsem nasla recept, ktery bych rada vyzkousela…akorat zrovna sadlo jsem v Norsku zatim nikde nesehnala a to uz jsem se tesila, ze si dam konecne poradne pecivo, protoze co si budeme povidat, z chleba a ostatnich zdejsich pekarenskych vyrobku moc odvazana nejsem…tak asi zkusim buchtoidni verzi s maslem a uvidime.
[16]: Doporučila bych skočit do řeznictví, tam by ho měli mít určitě i v cizině. 🙂
Dnes jsem zkusila tento recept, je skvělý, děkuji za něj.
🙂 já díky!
Zatím nejlepší housky co jsem pekla.Tento recept je super 🙂 díky !
Nejlepší recept na housky. Dokonce je používáme i na burgery a vůbec nám nevadí, že nejsou nasládlé, jsou skvělý 🙂
Super recept,housky vláčné a jen se po nich zapráší 😁
Dělám ne úplně tuhé těsto odvážím si kousky udělám zu kousku těsta obdélník 10 cm na 5cm uříznu plastovým nožem tři pásky trochu je natáhnu a zapletu nemusím válet válečky .Těsto při kynutí pletýnky vše vytvaruje.
Díky za tip! 🙂
Dnes jsem zkoušela tento recept skvělý mohu doporučit