Deštivé ťukání, vrtkavá lednice a ti pánové, co pracují v tramvajovém kolejišti do úmoru za každého počasí a dokonce i v neděli. Celá tahle kakofonie se mísí s pocitem toho, že mám práci a měla bych něco dělat. Místo toho uvažuji o vlivu nelibozvučnosti okolního studeného světa na mé chutě. Zkrátka a dobře, chce to „karboše“. A když, tak s těma nejlepšíma bramborama na světě. .)
Karbanátky
Je to další jídlo, které dělá každý po svém a neexistuje na něj jediný správný recept. Můj je zase směsí několika různých a za léta nabývám dojmu, že karbanátky jsou vlastně ukoulené mleté maso s tím, co máte nejraději.
Co je potřeba:
500 g mletého masa
houska
trocha mléka
1 vejce
1 cibule (půl červené, půl klasické)
lžička hořčice
dva stroužky česneku
hrst čerstvých oblíbených bylinek (tymián, rozmarýn, oregano, majoránka)
sůl, pepř
hladká mouka (nebo trojobal)
olej
(strouhanka)
Co s tím:
Housku nechám nasáknout trochou mléka. Maso osolím, opepřím, přidám nasekané bylinky, nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, hořčici, vejce, housku promačkám a také přihodím. Všechno rukou propracuju. Masové těstíčko by se mělo dát snadno tvarovat. Kdyby se nedařilo, může se dosypat na zahuštění strouhankou. Vykoulím a udělám placičky, které obaluji v mouce a sázím do rozpáleného oleje. Smažím do zlatova nebo tmava, když zapomínám otáčet. 🙂
Co k tomu:
Už je to nějaká doba, co jsem si zašla na pstruha do Rybářské bašty. Je to maličký podnik v areálu výstaviště v Českých Budějovicích. Zcela nenápadný. S klidným svědomím vám povím, že jsem nikdy nikde nejedla lepší rybu (možná jen ty maličké okouny, co jsme pytlačili a pekli na prutu nad ohněm, když jsme jeli Lužnici, ale to zase bylo o něčem jiném .) ). Je to venkovní sezení s malým rybníčkem, kde si buď rybu ulovíte sami a oni vám ji připraví, a nebo se musíte objednat den předem, aby měli dost živých a tedy čerstvých kousků. Jenže já dneska nechci mluvit o vynikající rybí kuchyni, ale o tom, jakou přílohu mi k ní tenkrát donesli. Byly to šťouchané brambory. Byly šťavnaté, sladké po cibulce a voňavé a svěží s nasekanou petrželkou. A víte, jak to mám. Chci to pak doma pořád. A tak jsem je tak začala dělat. A myslím, že lepší už být nemohou.
Šťouchané brambory s cibulkou
Co je potřeba:
Množství je ošemetná věc. Beru to na velikost mého hrnce a podle toho jakou chuť mám. Tak si to přeberte na vlastní chuťové míry. .)
– mísa oškrábaných brambor, hádám 3/4 – 1kg
– polovina libovolné cibule, nakrájené na drobno (+ několik koleček na ozdobu)
– máslo
– mléko
– olivový olej
– med / cukr
– velká hrst čerstvé petrželky
– sůl, pepř
Co s tím:
Brambory na větší kusy uvařím do měkka, aby hrany byly oblé a při nápichu se rozpadaly. Sliji je a do hrnce k nim přidám trochu teplého mléka a několik větších kousků másla. Zlehka pomačkám, tak aby nebyly úplně rozšťouchané. Jen tak, aby se mléko i rozpuštěné máslo vsáklo.
Cibulku osmahnu na másle s kapkou olivového oleje a s trochou cukru nebo medu. Když je zlatavá, přidám jí do brambor. Pak stejným způsobem ještě osmahnu cibulku nakrájenou na kolečka a dám stranou. Do brambor nakonec přidám sůl, pepř a nasekanou petrželku a promíchám.
Před podáváním navrch pokladu osmahlými sladkými kroužky cibulky, posypu ještě petrželkou a pokapu horkým máslem.
A je to. Jedli byste je i samotné. Tehdy jsem se do nich zbláznila, a kdybyste je ochutnali, stalo by se vám jistě to samé. 🙂
Do háje! Ještě jsem nevečeřela 😀 a z těch fotek se mi sbíhají sliny :))
a mám hlad… 🙂 a vařit budu až zítra… tak děkuju za poblázněné chuťové buňky 🙂 šťouchané brambory dělám hodně podobně a máš pravdu, že je to prostě neskutečná bašta 🙂
Karbanátky jím, když je nutnost, ale ty brambory! Těch bych snědla celou tu mísu! Nikdy jsem do nich nedávala cibulku, že bych vyzkoušela už zítra? 🙂 (sakra, nevyzkouším, mám jízdy… tak pozítří :))
To vypadá báječně. Nejspíš si "tvoje" brambory udělám poslední víkend před odjezdem za japonskou kuchyní 🙂
[2]: Je, viď? 🙂
Dobrý den,
Ty brambory vypadají děsně zajímavě. Kaše je jediná forma brambor, kterou mám fakt ráda a jím ji nejen proto, abych neměla hlad. Tahle vylepšená verze se mi líbí, zatím jsem tam dávala akorát tak osolené brambory, nějaké to máslo a mléka dokud nebyly jemné. Hned zítra to zkusím O:-)
Mmmm, me oblibene jidlo! 🙂
Karbanátky klasika, každý po svém, my si pomáháme doma vločkami :-)Překvapila mě ta kaše – s cibulkou znám, u babičky jsme to mívávali jako melšpajs, ale pořád si nedovedu představit s cibulí med/cukr…
Zrovna tenhle týden jsem u babičky jedla nejlepšího pstruha v mém životě! Čerstvého, na másle, a oblizovala jsem se až za ušima. Babi je prostě klasa! 🙂