U nás doma se rizoto dělalo vždycky po česku, tedy rýže, smíchaná se spoustou další věcí. Taková ta sypká klasika. Potřeba je říci, že já nezavrhuji ani jednu z variant, což ani nejde, protože každé je úplně jiné jídlo. Pokud jste nikdy tu italskou verzi nezkusili, doporučuji to. Je to snadná věc, kterou dělám, když není co na zub a potřebuju něco rychlého. Parmezán mám doma totiž vždycky a vývar v mrazáku taky. Do 30 minut budete mít hotovo.
Co je potřeba:
- 1 cibule
- 320 g rýže (arborio nebo carnaroli)
- 200 ml bílého vína
- vývar (700 ml – 1 l )
- 4 lžíce nastrouhaného parmezánu + něco navíc na talíř
- máslo
- olivový olej
- sůl
- vejce podle počt porcí
- (ocet)
Jak na to:
Cibulku si nakrájejte na jemno a zpěňtě ji na másle s kapkou olivového oleje.
Přisypte a osmahněte zlehka rýži. Zakapejte bílým vínem a po chvilce zalijte horkým vývarem. Vždy jen trochu, tak sotva ponořit rýži, odvařit a tak stále, dokud rýže nebude al dente.
Pak zasypejte parmezánem a přidejte kousek másla. Teprve teď osolte podle chuti.
Konzistence rizota je na vaší chuti, ale ideál je krémové a kašovité. Rýže ovšem nesmí být rozvařená, hustotu sami ovládáte množstvím vývaru.
Ztracené vejce si připravíte podle návodu tady Recept na ztracená vejce. Hotové ho nechte osušit na papírové utěrce. Na hluboký talíř nebo misku naberte rizoto, doprostřed položte ztracené vejce a lehoučce ho nařízněte. Mírně posolte, opepřete a posypte parmezánem. Já si pro vůni přidávám čerstvé lístky tymiánu, ale nic víc není potřeba. 🙂
Tipy?
Vývar. Čím lepší vývar, tím lepší rizoto. Dodá tomu plnost. Používám svůj vlastní, většinou hovězí, dlouho tažený. Mrazím si ho do klasických zavařovaček a jedna mi akorát vyjde na rizoto pro dva. Pokud vám dojde vývar a nemáte víc, dá se na konci použít i trochu horké vody.
Rýže. Tohle rizoto neuděláte bez správných zrnek. Malá a kulatá zrnka arborio a carnaroli obsahují spousta škrobu. Díky tomu je rizoto pak tak krémové. Toho s dlouhozrnou rýží nedosáhnete.
Sůl. Nesmí přijít na začátku, protože parmazán je slaný a dokud ho tam nedáte, tak nevíte kolik je třeba “dosolit”.
Vejce. Abyste vyrobili ztracená, pořebujete vejce čerstvá, abyste měli povrch hladký a nedělalo vám to neplechu. Ale, s trochou octa ve vodě byste to měli zvládnout i tak, ale radši: Detailní návod na ztracená vejce i s videem. 🙂
🧀 Tohle rizoto je úplný základ a já ho mám samozřejmě nejradši. Dá se ale přidávat hovězí maso, houby, hrášek, cokoli máte rádi… základ bude ale stejný jak je výše popsaný. Výborná je varianta rizota s houbami, ať už hříbkové nebo žampionové: Recept na houbové rizoto 🍄
Ne vždy mám rizoto bílé. Občas, když nemám po ruce bílou cibuli nebo víno, použiju červené. 🍷 ⬇️ Na krásu to není, ale výborné je to i tak. .)