Dneska jsme se se spolubydlící na bytě rozhodly napéct perníčky a pro tu pravou atmosféru jsme si k tomu pustily koledy, zažehly svíčky a já v rámci příprav nachystala punč, abychom při pečení a zdobení měly veselou náladu. Zkuste ho. Všichni mě za něj zbožňují a skoro se vsadím, že vy budete také. Ten, co se venku obyčejně prodává, vám už ale asi tolik chutnat nebude. Váš jazýček bude velmi zmlsaný.
Pokud chcete potešit někoho, kdo třeba zrovna nemusí vaječňák, můžete punč vyrobit a nalít do lahve a darovat jako jedlý dárek s návodem na ohřátí. Kde komu to přidá na vánoční atmosféře pod stromečkem. 🎄
Co je potřeba
/malá dávka asi na litr punče, v případě větší žízně násobte :)/
- 250 ml červeného vína
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 350 ml vody
- šťáva z jednoho pomeranče
- 3 lžíce cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 2 celé skořice
- 4 hřebíčky
- 1 badyán
- 100 ml rumu
Jak to umíchat, aby to bylo dobré
Do hrnce nalijeme víno, vodu, šťávu z citrónu a pomeranče (někdo pomeranč jen vymačkává, já ho mixuji a pasíruji přes jemný cedník, aby v punči bylo trošku dužiny – záleží na chuti / v nouzi si můžete pomoci i džusem). Přidáme cukr a koření a nedáme dojít k varu.
V ten moment, kdy se směs začne vařit, tak ji ihned stáhneme a přilijeme rum. Dochutíme (pokud je potřeba) citronem, cukrem, případně ještě rumem. Pamatujte, že rum je nakonec a nesmí už přejít do varu jinak budete mít punč nealko. .)
Dáváme do sklenic z varného skla, jejichž hrany omočím v rumu a obalím cukrem. Pomeranč nakrájím na poloviční plátky, které vložím do sklenic a pak je zaliju horkým punčem.
Punč sice nepiju, ale na fotkách to vypadá dobře. 🙂
Chuťovka, jako vždy. Velmi lákavé. Rum mám koupený na pečení, dokoupím víno a jdu punčovat. Ale pochopitelně až večer. 😀
Tak ten vypadá užasně. O víkendu jsme punč tak vyzkoušeli, ale nechutnal tak jak měl. Bohužel jsme doma neměli badyan. Jak se koukám, ingeriencích máš více než v našem. S vanilkou to budu muset taky vyzkoušet 🙂
Punč jsem ještě nikdy neměla, ale úžasně voní, jen co je pravda. 🙂
Přijela jsem právě z Vídně, kdy v dilematu punč vs. klobása vyhrálo maso 😀 Myslím, že je nejvyšší čas to napravit 🙂 To abych připravila tak dva litry a pozvala celou třídu 🙂
zkusím ho hned jak přijedu domů. vypadá moooooc dobře! 🙂
mňam to musí být dobré:)
tak to vypadá opravdu moooc lákavě 🙂 asi si ho o víkendu udělám. Já měla nedávno punč v Drážďanech, kde byla taková zima, že mi chutnal i punč bez cukru a to je co říct 🙂
Jé, něco podobného bych taky mohla vyzkoušet 🙂
Až se mi sbíhají sliny ! Kdybych doma měla nějaké potřebné ingredience, jdu nato, bohužel tu je vymeteno 🙁 😀
Díky, zrovna jsem chtěla jít hledat recept a ani nemusím, už ho mám! Akorát co myslíš, když ho budu dělat v pomalém hrnci a bude celé odpoledne na stole, aby si mohl každý, kdo má chuť nalít, tak si nalil. Ohřev je u něj pod bodem varu, takže by to mohlo fungovat jen mám strach, aby některé suroviny nezhořkly 🙁
[11]: Když ho dělám víc, nechávám tam koření i do druhého dne a znovu ho přihřeju, i když to není ono, takže zhořknout by to nemělo. Nějak více ti s tím ale asi neporadím. Já ho dělám do termosek, aby vydržel horký a pak ho rozléváme. .)
Vypadá to velice lahodně. Recept jsem si zkopírovala a budu doma prosazovat jeho vyzkoušení:)
Vypadá to dobře! 😉 Přeju krásné Vánoce 🙂
Bože, mňáám. Vánoční punč já naprosto miluju a určitě si to doma vyzkouším.
Recept mě zaujal, možná někdy vezkouším… pro rodiče, samozřejmě 😀 Ještě nejsem plnoletá xD
Vianočná atmosféra ako vyšitá 😉
Mmm, vypadá úžasně! 🙂 Doporučím ho mamce, protože netuším, jestli mi to už dovolí. Ale snad ano, jednou jsem ho zkoušela v Regensburgeru a byl výborný! 🙂
Už dlouho jsem chtěla punč vyzkoušet uvařit a asi se o něj i pokusím pomocí tvého receptu o víkendu 🙂 vypadá moc dobře 🙂
Vypadá to dobře, navíc úplně stejné skleničky máme doma. 🙂 Taky se ty tvoje trochu nahýbají k jedné straně? 😉
Tvůj recept určitě vyzkouším, ale měla bych jednu otázku. Jak dlouho bych musela nechat vařit vodu, aby ten punč byl nealkoholický? Přeci jen nejsem plnoletá a chci nějak oživit těch pár dní před vánocemi.
[21]: Stačí nechat přejít varem. Alkohol se vypaří. Takže vše přidej ihned, i rum a pak hřej dokud se to nezačne vařit. Nechej chvilku probublat a je to. .)
[20]: Jenom jedna. 🙂
Mňam, už jen od pohledu to vypadá lákavě!! Určitě tvůj recept vyzkouším!;)
Vypadá moc krásně 🙂
To vypadá báječně. Možná si to ukuchtím na Štědrý den, ale musím si pořídit citrony, možná i ten pomeranč, a hlavně, rum! (červené víno mám, aspoň doufám… :-))
Mít pomeranč, tak jdu rovnou vařit. Takhle se ale k receptu musím vrátit trochu později. – Děkuji 🙂
Vypadá to dobře, možná někdy uskutečním. 🙂
Ahoj, vypadá to velmi lákavě… 🙂
To musela byť dobrota 🙂
Vypadá to hodně lákavě, zvlášť ty fotky 🙂
Vypadá to dobře, ten cukrový dekor je fajn nápad 🙂
Vypadá to krásně! Už se mi sbíhají sliny 😀 Sice na takovéhle činnosti nejsme nějak extrémně šikovný, ale možná to vyzkouším 🙂
Díky za recept, svým rodičům to navrhnu udělat
Ahoj, dneska jsem zkusila Tvůj recept a celá rodina si pochutnala. Moc díky za tip. 🙂
[35]: To mě opravdu těší. Ne jen, že se líbí třeba na fotkách, ale že i chutná a vše v receptu funguje. Děkuju. 🙂
Tak právě dneska jsem se jala dělat ten punč. Jenomže jsem zjistila, že mám ve flašce od rumu višňovku, kterou mi někdo daroval… Já na to úplně zapomněla! – Takže rum není!
[37]: No zní to bezva. Aby to nakonec nebylo s višňovkou lepší než s rumem. Přesně takhle vznikají nejlepší recepty. 🙂
[12]: V loni jsem ho dělala a letos bude zas! Jen koukám, že jsem zapomněla minule napsat jak to dopadlo v pomalém hrnci. No, nic se s ním nestalo, samozřejmě 🙂