Na začátek je potřeba říci, že já miluji smetanu. Klasickou smetanu ke šlehání v krabičce. Ne ty legrační věci „na vaření“ nebo jen hodně tekuté sotva procentní. Mám ráda, když má smetana hustou tučnou sedlinu, kterou můžu lžičkou vydlabávat z krabičky a cumlat jako dobrotu. A o tom vlastně tahle omáčka je. O smetaně a o tom, jak je dobrá na špagetách.
Co je potřeba:
- větší kuřecí prso
- smetana 33%
- parmezán
- bylinky na ochucení (oregano/tymián)
- sůl, pepř, olej
- rajčátka/salát já dávám na osvěžení a barvy
Jak to ukuchtit, aby to bylo dobré:
Maso nakrájím na hodně drobné kousky, osolím a opepřím ho. Hrstku bylinek si pokrájím na drobno a posypu maso. Pak to zaliji trochou olivového oleje a důkladně prsty promnu a prohňoucám, aby se všechno dostalo všude.
Pak si dám do vroucí osolené vody dělat špagety a hlídám je aby byly přesně al dente.
Na horkou velkou pánev s trochou rozpáleného oleje vhodím z misky připravené maso a zprudka ho osmahnu. Když už je akorát, tak to celé zaliji jednou smetanou, promíchám a nechám bublat a pěnit. Za občasného míchnutí hlídám, dokud omáčka nezačne mírně tmavnout do béžova a smetana se nezačne táhnout a houstnout. Pak ochutnám a případně ještě dosolím a dopepřím a přidám parmezán.
Přeceděné špagety přidám do pánve k omáčce a důkladně promíchám. Stačí chvilku, aby se špagety potáhly lehce smetanou.
Na připravené talíře přidám ještě něco barevného, rajčátka s trochou salátu nebo když mám, tak třeba alespoň čerstvou bazalku, která se k tomu také výborně hodí.
Tak takhle snadné to je. V jednoduchosti je krása. A chuť. 🙂
Špagety mám taky ráda, ale přiznám se, že si je zdobím vždycky pouze pestem nebo kečupem. Možná, že by tenhle smetanový recept stál za vyzkoušení, taky mám tu hustou dobrou smetanu ráda 🙂
Recept musím vyzkoušet. Špagety, kuřecí i smetanu milujeme všichni 🙂
Vždycky musím tvoje články číst po jídle, jinak hrozí, že vyzeru ledničku 😀 problém je, že i tak se mi sbihaji sliny.
Mňami mňam… smetana je jedna z věcí, díky kterým snesu těstoviny natolik, že mi dokonce i chutnají 🙂 Vařím taky, jen místo masa dávám šunku nebo špenát 🙂 Je to boží, máš pravdu, vylizovat smetanu jen tak 🙂 (mlsně se oblizuju při vzpomínkách na dětství, když jsem jí odháněla z kravského mlíka)
Já osobně mám nejradši špagety carbonara, ale smetanové jsou hned na 2. místě. Jen tam ještě dáváme trochu nastrouhaného sýra- cihly a parmazánu. 🙂
mám ráda tyhle jednoduché recepty a miluju těstoviny pro jejich všestrannost 🙂 zrovna nedávno jsem dělala něco podobného a je to vážně ňamka. 🙂
Hmm, opäť to vyzerá veľmi chutne! 🙂
Mně taky ne, ale k tomu už jsem se na blogu vyjádřila. Dokonce jsem i podobného názor, že letošní db byl slabší..
zní to výborně 🙂
Mňam špagety! 😀 Jen my vadí jak je od nich člověk celej pokydanej 😀 🙂
Jajkote, miluju špagety, miluju vaření, miluju přesně tu smetanu, jakou popisuješ. Až na to kuře ten recept je boží. 😀
Tvoje recepty jsou přesně něco pro mě. Tohle taky musím vyzkoušet, každopádně jediné, co mi tu chybí je – to je recept pro kolik osob? Jednu, dvě?
[12]: 🙂 Tak to já přesně nedokážu říct. Obyčejně si naložím jednu obří porci a pak si jdu jednou či dvakrát přidat dvě maličké porce a pak už není. Tak tedy – dvě? Dvě až tři? .)
půjčka expres plus 🙁