Dříve jsem ho dělala jinak, postupem času jsem se ale posunula k verzi vaječňáku bez salka a především se žloutky, které připravuji v horké lázni, aby byly tepelně upravené. O moc více času to nezabere a troufám si říct, že tahle dospělejší verze mi dnes i chutná víc. Není tak sladká a tepelně upravené žloutky jsou zkrátka bezpečnější. ⭐️
Co je potřeba (vyjde mi na dvě 0,5 l lahve a jednu malou 250 ml)
- 200 ml neslazeného kondenzovaného mléka (dávám celou tuhle lahvičku i když má o trochu více)
- 500 ml smetany
- Vanilkový lusk
- 200 g cukru
- 5 žloutků
- 250 ml rumu (nějaký lepší než tuzemák je hodně znát na výsledku)
- 50 ml amaretta (mandlový likér)
Postup:
- Lusk prokrojím, vydlabu semínka a celý i s vydlabaným obsahem dám do rendlíčku svařit se smetanou, kondenzovaným mlékem a cukrem. Pak si dám stranou a nachystám žloutky.
- Nad horkou vodní lázní si v kovové misce s pomocí metličky (taková ta spirálková je na to nejlepší) vyšlehám žloutky tak, aby byly horké. Důležité je, že to dělám to pomalu, aby se nesrazily. Vznikne takový hustý světloučký krém. Postupně do něj pak přilévám naběračkou už chladnoucí svařenou směs a zašlehávám.
- Hotovou směs přecedím přes jemné sítko, abych se zbavila případných cucíků žloutků z okraje misky i vanilkového lusku a přileju do ní alkohol. Můžete použít i klasický tuzemák, ale zjistila jsem, že čím lepší rum tam dáte, tím lepší je výsledek. Amaretto přidávám, pro krásnou vůni. Nakonec nechám vychladout, pak přeliju do sklenic a nechám vychladit.
Krásné Vánoce všem 🎄
(Můj starý recept na vaječňák za studena se salkem, jak jsem dělávala dříve, nechávám tady k dispozici v odkazu. Někdo byste možná radši tuhle více sladkou a ještě rychlejší verzi.)
Summary
Recipe Name
Vaječný likér
Author Name
Teeda
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time