Každé Vánoce stejný scénář. Upečeš rohlíčky, linecký, taky vyrobíš vosí hnízdečka, pracny a kdovíco ještě všechno. A pak přijde ten moment, kdy v lednici zůstane miska bílků, protože z nějakého tajemného důvodu, všechno vánoční cukroví vyžaduje jen žloutky. Co s tím? Trochu bílku padne na polevu na perníčky, z něčeho se dá udělat sněhové cukroví, ale ještě existuje možnost, jak udělat cukroví, které se nebude tvářit jako zbytkové, ale jako vrchol cukrářského umění. Laskonky. Nebo, jak jim doma nesprávně říkáme, kokosky. Křupavé a sladké, lehké jako sníh. Kokosovo-karamelové…
Zatímco spousta receptů líčí, jak udělat z vody a cukru rozvar a celý proces se tváří vůbec technologicky složitě, já to dělám tak, že by to zvládlo i dítě.
Co je potřeba:
- 3 bílky (jeden má kolem 30 g, takže pokud máte misku bílků, odvažte z nich +/- 90 g)
- 165 g cukru krystal
- 50 g cukr moučka
- 90 g strouhaného kokosu
- karamelové salko
- máslo
Množství je ošemetné. Záleží, kolik toho vlastně chcete. Mám vyzkoušeno, že na půlku salka a půlku másla to vychází dvě várky krustiček (tedy 180 g bílků, 330 g cukru krystal, 100 g cukr moučka, něco přes 150 g kokosu). Nezapomeňte, že na jednu laskonku potřebujete vždy dvě krustičky…
Jak na to:
Bílky a cukr krystal si dám do větší mísy, postavím nad vodní lázeň a kolem 15 minut šlehám. Moment, kdy je konzistence správná, poznáte okamžitě. Hutný těžký a lesklý sníh vám začne podivně šplhat po metličkách vzhůru.
Sníh dejte stranou poochladnout, a pak do něj opatrně vmíchejte moučku a kokos. Připravenou směs klaďte na pečící papír. Můžete použít formu nebo si vypomoct formičkami. Mě se nejvíce osvědčilo je po malých rozplacatělých hroudičkách lžičkou dávat a tvarovat do kulata. Dejte si ale pozor, abyste je neměli moc velké nebo vysoké.
Připravené krustičky nejprve pečte v troubě na extra nízkou teplotu, po deseti minutách můžete teplo přidat. Při doteku by se neměly propadat a zespodu mohou jemně zrůžovět…
Na krém stačí vyšlehat změklé máslo se salkem a dát zachladit, aby se s ním lépe pracovalo. Pak už jen krémem slepuji krustičky k sobě.
No… a to je vlastně hotovo. 🙂 Jsou dobré, jsou sladké, křupavé… a kdo chce, může je ještě zdobit čokoládou.
Mňam laskonky 🙂
Ještě, ještě nějaký vánoční recept! Mám spousty mandlových plátků, co s nima?:)
Tak to vypadá na velkou dobrotu. Ještěže po večeři už nic dalšího sníst nezvládnu :-).
[1]: Tak těch receptů je víc, každý vždycky dělá po svém. Ony jsou také s karamelem sladké dost, a člověk jich kousne pár a má na den vystaráno… 🙂
Sakra, sem já nesmím chodit, vždycky mám pak poslintaný mobil..:)