Je velmi těžké najít ten pravý recept na jemný koláč. Mám na mysli takovou tu typicky českou buchtu s ovocem, bublaninu, která ale nebude mít to hrubé buchtové těsto, ale jemné a nadýchané. Najít recept mi trvalo docela dlouho. Několik jich bylo moc dobrých a já je občas upeču znovu, ale i tak jsem hledala ještě něco jiného, abych esa v ruce měla ve všech barvách. A našla jsem. Takže, tradá…. tady je.
Suroviny – co je potřeba:
- 60 g změklého másla
- 110 g moučkového cukru
- 2 vejce = 2 žloutky a 2 bílky
- 200 ml vlažného mléka
- 250 g hladké mouky, prosáté
- ½ kypřícího prášku do pečiva (7 g)
- vanilka (lusk, olej, cukr, pasta – co jste zvyklí používat)
- špetka soli
- ovoce :), meruňky jsou skvělé, ale dá se použít cokoli
Množství
Oproti normálnímu receptu uvádím množství surovin poloviční, záleží na velikosti plechu nebo formy. Já používám keramickou koláčovou formu 30 x 20 cm, která je jen 4 cm hluboká, uvedené množství je fajn na klasickou kulatou koláčovou formu (či dortovou). Počítám vždy s tím, že dám hodně ovoce a to mi těsto hodně vytlačí. Na takové ty staré klasické velké a hluboké plechy je várku potřeba dvojnásobit.
Postup, jak to umíchat:
Změklé máslo utřu s cukrem a žloutky. Začínám vidličkou a později šlehám, aby hmota byla dokonalým spojeným krémem.
Přidám polovinu množtví mouky s kypřícím práškem a vlažné mléko, rozmíchám v těsto, postupně přisypávám další mouku.
Z bílků a soli vyšlehám dokonale tuhý sníh (dejte si záležet, abyste měli koláč opravdu nadýchaný. .)
Sníh opatrně přimíchávám po částech do těsta (ne metličkou! a opravdu po částech a ne najednou) a když je vše spojené, tak vyliju na vymazaný a vysypaný plech.
Půlky ovoce kladu po zkušenostech už vždy řezem nahoru, aby slupka udržela šťávu a nerozmáčela zbytečně těsto. Pokud máte třeba zavařené meruňky, nechte je vykapat.
Peču ve středně vyhřáté troubě, dokud nemá pěknou barvu a špejle po vpichu do těsta není čistá.
Někdy koláč ještě sypu drobenkou nebo mandlemi (i obojím). Když se mandle v troubě vypečou, jsou krásně křupavé. Hotový a vystydlý ho popráším moučkovým cukrem. Pokud byste rádi koláč baštili třeba druhý den, necukrujte ho, jinak vám ho cukr „pomokří“. Počkejte s popraškem na podávání. 🙂
Zrovna včera jsem ho pekla blumový a ani tu fotku jsem si pořádně nestihla udělat, jak se po něm zaprášilo. Co vám mám povídat, že jo… 🙂
Super někdy vyzkouším! 🙂
Ach, ta interpunkce, Čerfe, Čerfe…
😀
To jsem nevedela, ze k peceni bublaniny je potreba znat interpunkci
Dobrý den, koláč vypadá krásně. Jen v receptu postrádám na kolik přesně stupňů péct? Děkuji
Dobrý den, recept jsem přidávala v době, kdy jsem pekla ve staré plynové troubě, která stupně označené neměla, proto jsem mohla napsat jen středně vyhřáté, kdo ví na kolik to peklo :D. Teď v elektrické peču na cca 180 a funguje mi to hezky. 🙂