Znala jsem ho jen ze školních jídelen nebo restauračních meníček. Něco, co jsem si vždycky dala ráda a dlouho mě nenapadlo to uvařit sama doma. To jsem ještě netušila, že existují dvě varianty. České čevapčiči, které je vlastně karbanátek ve tvaru šišek usmažený na pánvi, a pak originální srbská varianta založená na čistém masu, koření a nadýchanosti.
Co je potřeba:
- 400 g hovězí mleté
- 400 g jehněčí mleté
- česnek
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce perlivé vody
- velká lžíce čubrici
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- špejle (pokud budete dávat do trouby nebo na venkovní gril)
- cibule
- hořčice
- ajvar
- vařené nebo opečené brambory
Jak na to:
Promíchejte maso v míse s čubricou (pozor, kupovaná obsahuje i sůl) a opepřete. Česnek si utřete s troškou soli a přidejte ho k masu. Přidejte jedlou sodu a perlivou vodu a rukou propracuje tak, aby se vše dobře promísilo. Směs zakryjte folii a nechte v lednici uležet (stačí hodinu, nachystat si to ale můžete i večer předem).
Připravené maso si vytvarujte do válečků. Pokud by se vám lepilo na ruce, stačí si je namočit ve studené vodě. V českých receptech se většinou čevapčii smaží na pánvi. Podle originálních receptů jsem ale našla, že patří váleček vytvarovat na špejli a na ní pak grilovat. Pokud byste chtěli maso dělat na pánvi tak špejle by vám jenom překážela. I na grilování v troubě jsem si špejle zkrátila na polovinu, aby se mi se mi vešlo na plech.
Tip: Zjistila jsem, že děti milují okusovat maso na špejli, takže pokud chcete ratolest motivovat, spíše pečte a grilujte. 🙂
Nachystané válečky na špejli si vyskládejte na pečící papír. Lehce můžete potřít olivovým olejem, a pak vložte do trouby na 220 stupňů s funkcí horního grilu. Doba pečení záleží na velikosti, ale podle barvy poznáte, kdy je chcete pootáčet a následně také podle barvy z druhé strany budete vědět i kdy vynadat. Nenechávejte ale zbytečně dlouho, aby se vám maso nevysušilo.
K této klasice neznám jinou přílohu než brambory, takže pro mě je to jasné. Doplnila jsem kromě hořčice i o ajvar, který k tomu v srbském originále patří. Nic takového doma běžně nechystám, takže jsem zkusila koupit a kombinace s masem byla výborná, takže kdo nedělá vlastní ajvar, mohu potvrdit, že takhle podvádět s koupeným je fajn. 🙂 Samozřejmě k čevabčiči patří cibule, čím tenčeji je nakrájená, tím lépe.
Jaké maso na čevapčiči
V originálním receptu stojí kombinace hovězího a jehněčího. Sama jsem tentokrát nesehnala mleté jehněčí a nahradila jsem polovinu vepřovým masem a mohu potvrdit, že to bylo fajn. Stejně tak jsem našla v rozličných receptech i kombinace nebo samotné maso krůtí. Zatím jsem ho nevyzkoušela a jakmile se k tomu dostanu, určitě sem doplním zkušenost. Pokud ale dáte dohromady vlastní kombinace, tak se zdá, že tenhle recept zvládne, pokud jde o druhy masa, jistou míru improvizace.
Ajvar
Skládá se v základu z pečené papriky, česneku, lilku a chilli. Konzistence je jemná nebo hrubší, záleží na receptu/preferencích. Nikdy jsem ho sama nedělala, ale když jsem četla složení koupené varianty a následně recepty, tak jsem si říkala, že se do toho možná někdy pustím. Zkoušela jsem koupit tenhle a bylo to fajn. Složení obsahovalo navíc ještě olej, ocet, sůl, rajčatový protlak a směs koření. Nejmenovali konkrétní koření, ale předpokládám především česnek. Nic jiného v něm nebylo, takže složení opravdu hezké.
Koření čubrica – z čeho je a dá se nahradit?
Tohle koření úplně v každém supermarketu nekoupíte. Našla jsem ho na Rohlíku jako směs, ale při přečtení složení si myslím, že ho dokážete z většiny poskládat doma, pokud byste nesehnali. Čubrica se podle etikety skládá ze saturejky, pískavice, libečku a celeru. Saturejka a pískavice neboli řecké seno je nejdůležitější. Pokud máte kupovanou směs, tak jen pozor – jak jsem zmiňovala výše, je v ní už i sůl.
Je rozdíl mezi karbanátkem a čevapčiči?
Je. Rozdíl je v použití masa bez nastavování (strouhankou, houskou, cibulí apod.), v použitém tradičním koření (čubrica) a také v přidání sody a perlivé vody, které způsobí, že maso nebude mít strukturu karbanátku, ale bude specificky nadýchané. Našemu karbanátku je blíže spíš srbská pljeskavica.
Čevapčiči nebo Čevabčiči?
Googlila jsem za vás. Podle slovníku jsou česky správně obě varianty, psát tedy můžete s P i B. V srbském originále najdete jako ćevapi.