Nejdřív jsem ho upekla. Vychladl. Pak jsem ho pocukrovala. A nakonec se do něj zakousla a byla strašně zklamaná. Vůbec to nebylo takové, jaké jsem si to představovala. A tak jsem fotky hodila do koše a říkala si, že o tomhle koláči psát nebudu. Jenže jsem druhý den přijela pozdě z práce a nevěděla, co bych to mlsné tlamky vzala. Inu vzala jsem onen citrónový koláč. A Bože!, chutnal mi. A tak jsem vytáhla fotky z koše a říkala si, „ještě počkám“. Ale už o tom není pochyb.
Nevím, jestli je to tím, že se koláč musí uležet. Nebo tím, že jsem zkrátka čekala úplně jinou chuť. Možná že je to něčím úplně jiným. Já na takovou kombinaci chutí vůbec nejsem zvyklá. Těsto je hodně pevné, krustovité, a náplň je jemná. Ale ta citronová kyselost zamíchaná ve smetaně, je pro mě nezvyk. Nebo byl. Když jsem tu kombinaci přijala, už jsem si mlaskala.
Tak uvidíte. 🙂 Recept je z Apetitu (listopad 2014)
Co je potřeba:
Na těsto
- 225 g hladké mouky
- půl kostky másla (125 g)
- 80 g moučkového cukru
- lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 žloutky
Na náplň
- smetana ke šlehání (250 ml)
- 2 vejce a 3 žloutky
- 110 g krupicového cukru
- 125 ml citronové šťávy (dva větší vymačkané citróny)
Jak na to:
Do misky si naházíme mouku, studené máslo nakrájené na kostky, moučkový cukr a citronovou kůru. Prstíky to vypracujeme na drobenku. Přidáme žloutky, lžíci studené vody a vypracujeme těsto. To necháme zabalené v kuličce chvilku odpočívat v lednici, aby se s ním lépe pracovalo. Pak ho můžete vyválet mezi fóliemi do tenka asi na 3mm a vložit ho do papírem vyloženým plechem (mám velikost asi 30×15. Já byla líná válet, a tak jsem těsto rozplácla a prstíky postupně rozprostřela na celý prostor včetně hran. Propícháme vidličkou a dáme do mírně vyhřáté trouby na asi čtvrt hodinky nebo dokud těsto nebude do růžova.
Na náplň velmi prostě smíchám všechny ingredience a směs vyliju na předpečené těsto. Znovu to šoupneme do trouby a tentokrát asi na půl až tři čtvrtě hodinky, nebo dokud náplň nezhutní. Po vytažení necháme vychladnout a dáme do lednice, aby koláč ztuhnul.
Nakonec sypeme moučkovým cukrem. Na fotce v Apetitu měli překrásně matně pocukrováno. Mně se cukr malinko rozpouštěl. V čem je fígl nevím, ale asi je mi to fuk. Na chuti to nemění lautr nic. 🙂
Vypadá fakt pěkně. 🙂
Já jsem k citrónům vždycky strašně podezřívavá, vynechávám je, kde to jde. Ale je pravda, že mi nakonec taky začnou chutnat 🙂
Mňam, to vypadá skvěle. Mně naopak spojení smetany a citronu neuvěřitelně chutná, přestože strouhané citronové kůře se taky vyhýbám, kde to jde. 🙂 Já si s mým posledním štěstím/blbostí od kuchyně dávám pauzu (zkazila jsem těsto na sušenky :D), ale tvůj koláč mě navnadil k vyzkoušení. Kamarádovi jsem totiž slíbila cheesecake a ještě pořád jsem se do toho nepustila. 🙂
Vypadá to zajímavě. Citróny já ráda 🙂
Možná, že se koláč opravdu rozležel, těsto trochu nasáklo tu šlehačkovou hmotu a zvláčnělo a dostalo lepší chuť.
Svieže citrónkasté chute mám rada, koláč určite skúsim ďakujem za tip 🙂