Štědro klepe na dveře a vy zjistíte, že vám pro někoho malý dárek chybí nebo máte jen něco neosobního a chcete k tomu přidat trochu kouzla?… na to mám recept. Často říkám, že nejlepší dárky vůbec jsou ty, které se do tří měsíců spotřebují. Moje heslo je – žádné zbytečnosti. Jídlo, je ideální. Navíc, žádnému dárku nevěnujete tolik péče, jako tomu, který vyrobíte sami.
Arašídové máslo
Co je potřeba
- 500 g nesolených loupaných arašídů
- 2 lžičky slunečnicového oleje
- trocha soli podle chuti
Jak na to
Arašídy mixujeme tak dlouho, dokud nejsou úplně hladké a nemají krémovou konzistenci. Pak zamixujeme olej a sůl. Lízneme si, a když není třeba dochucovat, tak plníme do skleniček. Nic víc. Hotovo! 🙂
Druhý tip, který dneska mám, je vaječňák, který k vánocům patří a leckdo ho kupuje. To nejlepší, co můžete udělat, je nadělit někomu domácí.
Recept napíšu i zvlášť, ale naťuknu i sem:
Domácí vaječný likér
Co je potřeba
- 4 žloutky
- 150 g cukru
- vanilkový cukr
- neslazené kondenzované mléko, 1 plechovka
- trvanlivé mléko
- slazené zahuštěné mléko, 1 plechovka
- 250 ml rumu – čím kvalitnější rum, tím lepší vaječňák
Jak na to
Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme neslazené mléko mléko a stejné množství trvanlivého mléka (odměřím prázdnou plechovkou) a znovu prošleháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přilijeme slazené mléko a rum a vymícháme. Konzistence by měla být hodně tekutá ale mírně krémová. Ochutnejte, jestli je vaječňák dost sladký a rumový. Pokud ano, tak přeceďte přes velmi jemný cedník (co kdyby někde zůstal bubák z vajíčka nebo tak něco). Pak už jen trychtýřem plníme umyté láhve a ideálně necháme alespoň den uležet. Nicméně u nás se zbytek vypije hned a je to ňamka i neodležené. A pokud mu neholdujete jen tak samotnému, je božský do krémů a na zmrzlinu! 🙂
Dříve jsem postup dělala za studena se salkem, dneska už si na tohle netroufnu a recept dělám s tepelně upravenými žloutky a mimo jiné i vanilkovým luskem. Pokud by vás zajímal tenhle recept, tak ho najdete tady, kde jsem ho upravila na současnou verzi: Domácí vaječňák tepelně upravený.
Tak šťastné a veselé, já jdu zase péct… 🙂 ✨
Páni, super nápad! A to arašídové máslo je ještě ke všemu úplně jednoduché. Wow! 😉
Zaujal mě ten likér, protože ho každoročně kupujeme 🙂 Kdybych bývala nespotřebovala všechny 3 Salka, jdu do toho ještě letos 🙂 Tak snak napřesrok. Díky ti 🙂
Skvělé nápady. 🙂 Naštěstí už snad skoro všechny dárky mám.
Dárky by měly mít vypovídající hodnotu a to o dárci a člověku, který má být obdarován. Nápad super, ale určitě nenadělím všem domácí máslo nebo likér. Těžko dávat máslo nebo likér člověku, který ani nepije ani máslo nejí a že jich znám.
[4]: Cha.. to mě tedy docela pobavilo. Jasně, že to není univerzální dárek pro každého. Ale pro někoho ano. A o tom to je. A pokud někomu něco vyrobím jen tak na chuť a vím, že ho to potěší, tak to vypovídající hodnotu má.
Myslím, že to je skvělý nápad. Většina lidí ocení snahu, kterou do vlastnoručně vyrobeného dárku vložíte a ještě si pochutnají. Také už vůbec nevím, co dávat třeba tátovi. Letos jsem to vyřešila balíčkem domácích sýrů s vánočních trhů – jídlo udělá největší radost :);)
Arašídové máslo mi moc nejede, ale možná to bude tím, že to je od Bohemia chips a není to žádné to "pravé americké" :D. Za to vaječný likér mi moc chutná 🙂 ostatním vždycky ucucávám (ale jenom tak symbolicky:D).
Příjemně prožité, provařené a pročtené svátky vánoční přeje Václav.
Mňam.
Možná dám arašídovému máslu šanci. měla jsem jednou to lidlové a fakt mi nechutnalo, tak by mě docela zajímal rozdíl 🙂
[6]: Ty sýry se dají taky hezky po domácku připravit. Dělala jsem i malé lahvičky s nakládyným hermelínkem, cibulkou a rajčátky. 🙂
Sice už je po vánocích,ale je to skvělý nápad a navíc, s vlastoručními popisky dostávají obaly úplně jiný vzhled. Krásné dárky!
…MNĚ se od Vás líbí všechno….Asi mám podobnou frekvenci….