Lehčí než vzduch. Křehčí než sněhová vločka. Sladké jako zamilované pusinky.
Co je potřeba:
– 3 bílky
– 25 g cukru krupice
– 200 g cukru moučka
– 110 g mandlí jemně mletých nebo mandlové mouky
– potravinářské barvivo (nebo kakao na čokoládovou verzi)
Vyšleháme bílky a postupně přidáváme cukr krupice, šleháme do hladké lesklé hmoty.
Mandle rozmixujte s cukrem moučka tak, aby konzistencí připomínaly mouku (do jemna). Směs a sníh opatrně zapracujeme, a pak přidáme barvivo. Hotové těsto musí být pevné, ale tekuté – tedy když uděláte špičku, měla by se po chvíli ztratit.
Směs přendáme do zdobičky a na pečící papír děláme maličká stejně velká kolečka. Dělejte o trochu menší než zamýšlíte – trochu se roztečou. Poklepeme ze spodu na plech, aby unikly bublinky a hmota si sedla a necháme alespoň půl hodiny zaschnout, aby pak byl vršek hladký.
Pečeme 15 minut na 180°C.
Jahodová náplň
– dvě lžíce jahodové marmelády
– 250 g mascarpone
Mascarpone našleháme spolu s marmeládou. Můžeme dosladit nebo dobarvit, jak se nám to líbí a chutná.
Ganache z bílé / tmavé čokolády
– 125 ml smetany
– 200 g bílé / tmavé čokolády
Zahřejeme smetanu, nalámeme do ní na kousky čokoládu a rozmícháme do hladké hmoty. Přiklopíme, necháme vychladnout, a pak zachladit.