Když jsem u Dity P. v kuchařce viděla její mini bábovky, chtěla jsem je udělat podle jejího receptu. Problém je, že u nás všichni milují ty moje. Roztomilé, heboučké, jemné. Jen se rozpustí na jazyku. A hlavně – mimořádně rychlé a jednoduché. Tedy, není jiné volby. 🙂
Co je potřeba:
(jedna klasická bábovková forma nebo 6 mini bábovek / ale když používám tuhle formu Nordic Ware, která je veliká, dělám těsto z várky o třetinu větší)
- 170 g cukru
- 280 g hladké mouky
- 4 vejce
- 250 ml smetany 33% ke šlehání
- vanilkový extrakt (nebo cukr, trochu z lusku, co máte rádi)
- kvalitní kakao na pečení
- máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání
- cukr na poprášení bábovek, prima je moučkový vanilkový cukr
Jak to umíchat, aby to bylo dobré:
Z bílků vyšleháme pevný sníh a z cukru a smetany vyšleháme šlehačku. Do sněhu vmícháme rozmíchané žloutky, šlehačku i mouku. Vymícháme opatrně hladké těsto a rozdělíme si ho na dvě poloviny. Do jedné vmícháme lžičku vanilkové esence (pokud nemáte, tak vanilkový cukr).
Do druhé poloviny vmícháme vrchovatou lžíci kakaa.
Formičky vymazávám máslem, dělají hezkou krustičku a krásně voní. Kdo by nerad, jde použít olej. 🙂 Vymazané vysypeme hrubou moukou a vylijeme těstem. Těsto můžete mramorovat nebo pokud máte plech na malé bábovičky, tak oddělit, protože každý má některé bábovky radši a takhle si prostě vezme tu, která ho víc láká, a nebo rovnou obě dvě. 🙂
Peču na 180˚C 30-40 minut, dokud špejle není čistá a bábovičky nemají hezkou barvu. U velkých forem to může být déle. Ale podle povrchu poznáte špejlí vždy raději ověřte.
Po vychladnutí popráším cukrem a baštíme. 🙂
No jak jinak než kouzelné (aneb ty víš, jak jsem do nich zamilovaná… 🙂 )
Mmm, dělat mi takhle po večerech chutě, že se nestydíš! 😀
Jajaj, doktor Pavlov už zase cinká! 🙂
Jednoduché a opravdu to může výborně chutnat. Ale bohužel to nejde odtud zkopírovat a opisovat se mi to nechce. Škoda.
Kdybych měla formičky 🙂
Jojo, tyhle svačinkové bábovky jsou vděčné. 🙂 Už jen svojí roztomilostí lákají k snědení. 🙂
Hmm, vyzerá to úžasne! 🙂 Bábovku som nejedla hádam večnosť, bolo by fajn to napraviť 🙂
Já to říkám pořád, děláte mi to naschvál vždycky když mám na něco chuť tak všechno články jsou najednou o jídle 😀 Katastrofa, ale no vypadá to delikátně :3
Tak uz vim, co budeme mit zitra ke kafi O.O Nemam rad takovy ty suchy babovky, co serviruje kazda tetka, lepi se to na patro, neda se to polknout… ale tohle se snehem a smetanou vypada super.
[1]: Máš ideální podmínky. 🙂 Vidíš, mě ani nenapadlo, že je to něco výjimečného, když recept neobsahuje máslo. Jsou ale takové nadýchané a křehoučké (když ti vyběhnou jak mají, už se mi stalo jednou, že jsem si je splácla)a mastné vůbec.. 🙂
Jsou nádherné. Jak říkám, jsi umělec.:)
Vypadají úžasně, sbíhají se mi sliny 🙂
Kdykoli je dělám, vyvolají úsměv.. 🙂 Zrovna nedávno se moc líbily…
Vypadají opravdu lákavě, těsto jsem zkusila a je velmi jednoduché, už se těším na bábovky, přítelovi se shánějí sliny a potají mi ujídá těsto 😀 mňamka.
už je dělám po 3 a jsou výborné, jednoduchý recept 🙂
[15]: Mám tenhle recept právě nejradši proto, jak jsou bábovky lehké a nadýchané a je to jednoduché. Na druhou stranu už s emi také stalo, že mi sníh nějak spadl a bábovka se mi nenadýchla ale splácla. :/ Tak na to pozor. 🙂
Tak mě k tobě dneska zavedl google a dobrý!:)
[17]:
[18]: Už nevím, ale bábovička to klidně mohla být!:)
[19]: Hmm.. já přemýšlím jak to dělám, dělám to po paměti automaticky a teď si to nevybavím, ale mrknu na to. 🙂
[19]: Ty, tak mi to nedalo a zavolala jsem mamce domů. Mám ten recept z jedný prehistorický kuchařky, tak jsem jí donutila tu knihu najít a aby mi ten postup přečetla do telefonu. 😀
Ahojky přítelovi strašně chutnají. Dělám vanilkové a přidala jsem do nich ještě kokos a jsou luxusní.