Ke každému Jing by mělo existovat jeho Jang. Stejně tak se stalo zvykem, že když už máte rohlíčky vanilkové, doplnit je těmi kakaovými je jen otázka vyváženého talíře a chutí. Dělávala jsem trochu jiné, ale pak jsem vyzkoušela tenhle recept a bylo jasné, že se s ním už nerozloučím. Troufám si říct, že nebudete schopni udělat rozhodnutí, které máte radši. Tmavé nebo světlé? Vanilka nebo kakao?
Co je potřeba:
(asi dva plechy, ale doporučuji udělat rovnou čtyři)
- 180 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 125 g másla
- lžíce rumu
- 2 lžíce kakaa
* vanilkový moučkový cukr na posypání
Co s tím:
Smíchám všechny suché suroviny a přidám máslo nakrájené na kostičky a rum. Uhnětu pečlivě těsto a na chvilku ho dám do lednice ve fólii odležet. Pak už jen tvaruju rohlíčky a skládám je na plech vyložený pečícím papírem. Pečou se ve vyhřáté troubě asi 10 minut. Jakmile jsou pevné, jsou hotové. Ještě teplé je zasypte cukrem.
Přeju ty nejlepší kakaové Vánoce. 🙂 ❄
Jak to děláš, aby měly ty rohlíčky tak krásný tvar? 🙂
[1]: No.. já nevím. 😀 Prostě nejdřív z těsta vyválím hromadu kuliček. Tak se dobře porovná, jestli je to stejné množství těsta, jestli jsou kuličky stejně velký. No a pak už to jen beru do dlaně a, jako dítě modelínu, párkrát poroluju, uprostřed trochu tlutější, konce spíš do špičky a na papír položím zahnutý. Ony se pečením zbuclatí a vypadají pak takhle. 🙂
[2]: Aha, my s mámou vyválíme dlouhou nudli a pak ji rozřežeme 🙂 Příště to zkusíme asi takhle, i když je to pracnější 😀
Vypadají moc chutně! 😉
To se mi moc líbí, pokusím se to prosadit, abychom to mohli upéct. 🙂
Zbožňuju kakao, takže příští rok pečeme 😀
Neuvěřitelné, jak jsi mě navnadila. 😀
Krásně tvarované, to mi takové hezké nemáme 😀 😀 Vypadají zajímavě, možná by jsme někdy mohli zkusit :3
Jé, podobné má v knížce i Florentýna 🙂 Vždcky se mi líbily (a upřímně – hnědé cukroví u mě vede před světlým 🙂 )
Ty musí chutnat určitě výtečně :)třeba je stihnu ještě udělat 🙂
[9]: Já na to koukala taky. Zajímalo by mě odkud m recept, jestli ho třeba nemáme ze stejného zdroje. A tak se mi zdá že tam toho má málo. to jí snad nemůže vyjít ani na jeden plech…a to je vážně vážně málo. 😀
Z kakaového dělám sádlové koláčky a išlské a kakaové ořechy, ale přiznám se, že je nepeču moc ráda, protože nikdy nepoznám kdy už jsou upečené a kdy připečené. Letos jsem ovšem pohořela i u klasických rohlíčků, nemohla jsem zaboha spojit těsto a tak jsem přidala tuku, docela hodně, což se nakonec projevilo na tvaru, neměli jsme rohlíčky ale pořádné rohlíky. Zajímavé je, že zmizely jako první společně s lineckým. 🙂
[12]: Bev, při pečení na plech přidej jeden kousek normálního světlého, stačí jen splácnutá placička. Na tom kousku uvidíš, jak se peče a kdy je třeba plech vytáhnout…
[13]:Páni, ty jsi hlavička, dík za tip.:)