Moje sestřenice mi líčila, jak jí uchvátil ten koláč, na který jsem jí dala recept. Kromě toho, že ho slupla skoro celý na posezení, mi důvěrně sdělila, že při přípravě udělala jednu základní začátečnickou chybu. První co mě napadlo, když jsem jí napovídala v konverzaci, bylo: „Takže sis snědla suroviny, než si stihla něco začít?“ Ne. To se jí prý nestalo. Jen si do dortové formy nedala pečící papír a máslo jí vyteklo do trouby. Nicméně problematika toho, že si suroviny zbaštíte než přijde akce, je u mě celkem častá. Tak třeba když obíráte maso z králíka do omáčky a omylem si ho půlku zblajznete. Stane se to, no. Takže na to pozor. 🙂
Myslím, že králíky na smetaně, paprice, česneku a já nevím na čem ještě, si každý dělá doma po svém. Jeden z důkazů je právě i ten Dity P. Je to zase jedno z jídel, kde mám pocit, že jedno univerzální a správné neexistuje. To, co my děláme doma jako králíka na smetaně, je podle mě ve skutečnosti mnohem více králík na paprice, ale kdo to má vědět, že. Problém králičího masa je, že se často vysušuje a není dostatečně šťavnaté. Náš recept je ponořit ho do omáčky. Protože pak se s ním laskavě pohladíte ve smetanovém opojení. A to je více než dobré.
Co je potřeba:
- jeden omytý ušák (rozuměj šťastného králíka od tety ze zahrádky) .)
- pepř, sůl, sladká mletá paprika
- máslo
- smetana
- jíška nebo záklechtka (máslo, mouka)
- (rozmarýn, bobkový list)
Jak to upéct a uvařit:
Základ je maso. Vždycky od tety dostávám ušáka už naděleného, tedy většinou nohy a krček. Všechny části osolím, opepřím a zapráším paprikou. Nastrkám kousky do pekáče a podliju vodou. Na vrch pokladu plátky másla a peču ve středně vyhřáté troubě asi hodinku a půl, dokud maso není měkké a hotové. Občas ještě dopodlévám. Pokud mám, přidávám k pečení snítky rozmarýnu.
Kouzlo je v omáčce. Sliju do hrnce vše, co po upečení zůstalo pod králíkem. Něco mezi výpekem a vývarem dám vařit. Přiliju celou smetanu a v případě potřeby ještě přidávám jíšku na zahuštění. Pokud je potřeba dochutit (a já papriku, sůl i pepř přidávám skoro vždy), tak si to rozmíchám v jíšce a přidám do omáčky celé. Nechám provařit a houstnout. Správná konzistence má být krémová. Je dobré k vaření přidat i bobkový list, který po uvaření vylovíte.
Pak přichází na řadu jedna z nejtěžších a nejotravnějších věcí. Upečeného králíka, kterého jsme si dali na stranu, musíme obrat. Během tohoto úkonu mi obyčejně část masa zmizí, ale pokud se trochu ovládnete a podaří se vám nashromáždit maso a kosti zvlášť, je to ideální. Obrané maso vložím do omáčky a nechávám si bublat společně.
Je to velká ňamka s knedlíkem, ale já jsem celkem hodně rýžová holka, takže mám ráda i variantu s rýží. A velká výhoda je, že to můžete baštit jen lžící z hlubokého talíře. A to je přece velké plus. 🙂
Tak tohle budu ukazovat Igorovi (můj zakrslý králík) když bude zlobit. 😀
Kdyby tu nebyl nadpis, první, co by ze mně vypadlo, by bylo: "Mňam, kuře na paprice." 🙂
[1]: Jejda. 😀
Hmm, mám hlad! Králíka jsem nikdy nejedla, ale ráda bych to zkusila.
Mňam, mňam, králíka zbožňuju!Jak pečeného, tak na omáčce. 🙂 A poslední dobou se můžu užrat králíka na Kunovjance→ (kterak dáš králíka do římského hrnce s obsahem sklenice Kunovjanky, můžeš přidat i kysané zelí a pečeš to v tom zakryté. Mamka tam dává i zakysanou smetanu, bobkový list a pár kuliček pepře. Je to takový lehký a hlavně úžasně šťavnaté a maso jde samo od kosti. 🙂
Mám moc rád králičí maso. Zvlášť když je ze šťastného králíka – to hned kousek toho štěstí přejde na mne :-).
děláme ho hodně podobně, ale já nejsem zvyklá přidávat papriku, protože mi to pak až moc připomíná kuře na paprice 🙂 ale jak jsi psala – každý má svůj recept a těch variant je tolik, že si každý může jet podle svého 🙂
Úžasný recept! Maso jsem neobírala, nechala jsem ho v celku! Geniální!
Děkuji!
Dobrý den,
děkuju za Váš recept, jídlo se povedlo skvěle a sklidilo úspěch.