Dělala jsem ji poprvé a byla tak skvělá, že rozhodně nebyla naposledy. Ještě „za tepla“ jsem si poznamenala vychytávky, které mi to příště zrychlí a usnadní. Recept je kombinace více načtených receptů a vlastních nápadů, kombinací náplně jsem se inspirovala v Apetitu. Co je podstatné – pokud jde o náplně rolády, dá se poměrně dost improvizovat, vynechávat a přidávat. Já jsem zkusila náplň hodně kombinovanou, ale určitě bych se nebála jít i jen do čistě špenátové. Tak je to na vás.
Co je potřeba:
Základní ingredience
- krůtí prso cca 700-800 g (já jsem dělala 1,5 kg a vyšlo mi to na rolády dvě, doporučuji si pohlídat aby prso bylo v celku a nařízli jste si jak potřebujete, já jsem jednu roládu měla z prsa v celku, ale druhou jsem musela slepit ze tří částí a nebudu lhát – nešlo to úplně nejlépe 😁)
- 3 velké cibule
- 0,5 l vývaru
- sůl, pepř
- máslo
- smetana (do špenátové náplně, do omáčky a co zbyde tak do bramborové kaše)
Na špenátovou nádivku
- balení špenátu
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- trošku smetany
- muškátový oříšek, sůl a pepř
- (šalvějové lístky)
Další suroviny do nádivky na špenátový základ
- sušená rajčata nakládaná v oleji
- mozzarella
Navíc ještě
- brambory na přílohu (třeba s máslem a zbytkem smetany jako brkaše)
Jak na to:
Základ | Začneme cibulí. Oloupejte a nakrájejte na drobno. Na másle osmahněte zvolna do měkka a takhle pěkně nachystanou ji nachystejte na dno pekáčku, později na ni uložíte roládu.
Špenát | Do pánvičky přidejte znovu máslo a krátce na něm osmahněte na plátky pokrájené stroužky česneku, můžete k nim přidat na drobno nasekané šalvějové lístky. Na ně přidejte spařený osušený špenát (stačí ho zalít vroucí vodou, slít a osušit). Do směsky rozklepněte dvě vejce, zakápněte trochou smetany a na mírném plameni promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte trochu strouhání muškátového oříšku. Promíchejte a připravenou směs si přesuňte do misky, aby v horké pánvi vajíčka dále nedocházela.
Maso | Konečně je čas na maso. Rozřízněte si krůtí prso tak, aby vám vznikl co největší plát. Já jej prokrojila a nedokrojila, takže jsem ho otevřela jako knihu. Zakryla jsem ho fólií nahoře i dole paličko na maso naklepala se snahou tak, aby maso bylo všude podobně tenké, v tomhle případě cca 1 cm. Olát jsem osolila a opepřila.
Roláda | Na takto nachystané maso rozprostřete jako první špenátovou nádivku. Nechte si volné kraje, aby se vám to dobře balilo a já si nechala vespod i fólii, abych to s ní při stáčení mohla utahovat. Na špenátovou nátěrku přidejte pokrájená sušená rajčata a nakrájenou nebo natrhanou mozzarellu.
Rolování je nejblbější část. Já si malovala, že když nemám provázek, kterým bych roládu svazovala, tak ji po zabalení projedu dlouhou jehlou a bude to fajn. Bylo. Jenže po té co roládu zarolujete ji potřebujete vzít a osmahnout na pánvi ze všech stran aby se zatáhla. A mě se to s jehlou na pánev nechtělo vejít. Pomohla nakonec pokrácená špejle, ale tím, že jsem na pánvi vytahovala z rolády jehlu, tak se mi v ní objevily skulinky. I tak byla skvělá, jen doporučuji rovnou prošpikovat kratší ostrou špejlí nebo opravdu svazovat provázkem.
Jakmile roládku máte osmahnutou ze všech stran, tak ji můžete uložit do cibulového hnízdečka a podlít vývarem. Zakryla jsem alobalem a nechala hodinku péct na 180 (horkovzduch). Po hodině jsem ji odklopila a nechala pod grilem na pěknou barvu. Mezitím jsem si šla nachystat přílohu – bramborovou kaši.
Omáčka | Po vytažení jsem roládu vyndala z cibule, položila stranou a zakryla ji, aby nevychladla a dala jsem se rychle do omáčky. V rendlíčku si rozpusťte lžíci másla, zasypte hladkou moukou a orestujte krátce, aby vám neztmavlo. Přilijte trochu vývaru, vymíchejte do hladka, a pak přidejte pečenou cibuli spolu s vývarem a výpekem z pekáčku po roládě. Chvilku provařte a nakonec rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Zalijte trochou smetany a už jen okoštujte, jestli to nechce sůl a pepř.
Finále | Hotová bramborová kaše a omáčka čekají, stačí tedy roládu opatrně nakrájet. Předtím je potřeba opatrně sundat špejli nebo provázek, na talíři by vám nemělo nic překážet. Tak snad se vám zadaří a oblíbíte si ji, stejně jako u nás doma. 🙂 😊 🍽️