Pomalu začíná léto a já ráno co ráno snídám na balkoně. Popíjím kafe a dívám se do zahrad. Balkon má tu výhodu, že přede mnou není automaticky počítač a já se hned nezavrtám na internet. Místo toho se dívám, poslouchám ráno a vychutnávám. Mažu si topinky pestem, vařím krupicovou kaši nebo rozklepávám vejce na křupavou slaninu. Pak venku dlouho jím a teprve potom pospíchám. Jedno z takových ranních snídaňových potěšení jsou i lívanečky…
Lívance se dají i trochu ošulit a udělat s kypřícím práškem. Je to sice ihned, ale má to jednu nevýhodu. Nejsou tak nadýchané, jak by měly být a je to na jazyku cítit. Pokud tedy člověk trochu času má, je to prostě na droždí. I to se dá maličko urychlit, pokud použijete droždí sušené místo čerstvého. Když to tak sečtu – skoro hodinku to zabere. Deset minut než to umícháte, půl hodiny to kyne a pět až deset minut než je všechny osmažíte. Na rovinu říkám, že ráno na takové věci nejsem způsobilá, čili lívanečky jedině večer a ráno přijít již k hotovému, maximálně si v cedníčku nad párou některé ohřát.
Co je potřeba:
-
- 350 ml vlažného mléka
-
- 200 g polohrubé mouky
-
- 10 g droždí (to je půl pytlíčku toho sušeného)
-
- 20 g cukru
-
- 1 vejce
- špetka soli
Co s tím:
S klasickým droždím se připravuje kvásek a ten se po vykynutí přidá k ostatnímu. Se sušeným se to prostě jen všechno poctivě zamíchá, aby to bylo hladké a bez hrudek. Na teplé místo dáme na půlhodinku vykynout. Těsto znásobí objem a to je znamení, že je všechno správně.
Pokud máte teflonovou pánvičku, nemusíte dávat nic a smažit jen tak. Já smahnu na maličkém množství tuku omega. Je bez chuti i bez vůně a jinak ho používám třeba i do čokoládových polev.
Naběračkou nabírám vždy na jeden lívaneček a opeču z obou stran do zlatova.
Nejklasičtěji baštím jako za dětských let s marmeládou a na to přidávám maličko šlehačky posypané kakaem.:)
Lívanečky jedině k večeři!:)
Ahoooj, pěkný článek :). Pokud tě zajímá zdravé stravování, mrkni na můj blog. Mám tam také recept na lívance, ale bez mouky.
Pro lidi na dietě vyloženě provokace! 😀
Souhlasím, že nejlepší je přijít k hotovému. A umím si představit, že bych takovou snídani i pro někoho uspořádal, jenže to bych asi musel vynechat spánek! 🙂 Nicméně k večeři rád vyzkouším.
[1]: a pak taky s svačině a obědu a svačině a předvečeři… 🙂
Jeéé to vypadá mňamozně:)
Tuze se mi líbí ten tvůj džbánek 🙂
Po dlouhé době si uvědomuji, jakým nedostatkem je neumět žádného slintacího smajlíka jen pomocí symbolů – v tuhle chvíli by perfektně seděl.