Tahle sezóna ovoce mě vážně zničí. Už jsem zavařila pět kilo třešní a šest kilo meruňek. Rybíz mě čeká za týden. To ovoce bych zakázala. Jenže.. když pak ještě tou horkou meruňkovou marmeládou polijete palačinky… hmm.. zkuste neodolat…
Co je potřeba:
– 2 kg meruňek, vypeckovaných
– 1 kg cukru
– 2 lžičky kyseliny citronové
– 2x gelfix 2:1
Jak to umíchat:
Není nic jednoduššího na světě, než uvařit marmeládu nebo džem. Zásadní je připravit naprosto čisté sklenice, nejlépe s víčky vytřenými alkoholem. Pak se můžete pustit do vaření.
Meruňky dám do velkého hrnce, šťouchadlem na brambory je sem tam šťouchnu, ale nechám dostatek velkých kusů (na marmeládu rozmixujte do hladka). Dám vařit. Přisypu gelfix se dvěma lžícemi cukru a minutu za stálého míchání vařím. Pak přisypu všechen ostatní cukr, kyselinu citronovou a od varu zase pět minut za stálého míchání vařím.
Jakmile čas uplyne, odstavím a naběračkou plním do připravených sklenic. Než je zavíčkuji, pokaždé ubrouskem namočeným ve vodce otřu hrdélko a závit sklenice a teprve pak zavíčkuji. Sklenice stavím na víčko, aby do nich nemohl vniknout vzduch.
A je to. 🙂
Milujem tento lekvár ♥ Áno, máš pravdu, ovocia je tohto roku veľmi veľa, ale ako si napísala – v zime (a nielen v zime) na palacinkách takéto veci chutia nadpozemsky! 🙂
Kéž bych měla takové krásné starosti.. O domácím džemu můžu jenom snít 🙁
Pochopil až k tomu "Není nic jednoduššího,".
Pááni=) Takovéto pojetí tématu jsem nečekala=) Milý článek
Ale potom ta chuť na palačinkách nebo v buchetkách!
To musí být výborný – ale asi bych neměla nervy to dělat.
Preferuji spíše jahodový džem. Meruňky mi více chutnají utrhlé ze stromu.
Nejsem velký "marmeládista", moc je nejím a už vůbec je nevařím. Ale držím moc palce, ať jsou skvělé a moc dobře chutnají 🙂
Ahoj, no neříkej že vy jste měli úrodu. U nás není absolutně nic (Múplný východ Moravy), třešně žádné, meruňky žádné, no prostě bída. A jak já bych si to dala 😀
[1]: Navíc domácí je nejlepší. 🙂