Ono tak vlastně vůbec být nemělo. Původně to měly být tartaletky. Ale než já bych ty formičky sehnala, tak by byl podzim fuč. A s podzimem i tenhle koláč nasáklý hustou blumovou vypečenou šťávou, křupavý po mandlích a jemný po másle, a že tam toho všeho je…
Recept mám z Apetitu 9/2014 a původně byl psán na čtyři tartaletkové formičky o průměru asi 12 cm. Já jsem si vystačila s malou koláčovou formou velikosti A4 a víte co? Šlo to jako nic. .)
Co je potřeba:
Na těsto
- 110 g hladké mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 115 g másla na kousky, vychlazeného
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na náplň
- 100 g změklého másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 velké vejce
- 100 g mandlí
- 10 – 12 velkých blum
- plátky mandlí na posypání
Drobenka
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce mletých mandlí (když nezbude, může být i hrubá mouka, ale víte co…)
- 3 lžíce krupicového cukru
Jak to umíchat, aby to bylo dobrý:
Největší problém mi dělalo těsto. Víte, jedna věc je napsat „promixujte mouku, cukr, sůl a přidejte máslo“ a druhá věc je, co z toho teda bude. Vy to samo sebou udělejte. Všechny zmíněné suroviny umixujte, ale pak pozor. Přidejte dvě lžíce ledové vody a vanilku a nemixujte, ale prohněťte na pomoučeném válu (kdybyste dál mixovali, řešili byste stejné potíže jako já, ale o tom zase jindy … ). Z těstíčka udělejte kuličku, zabalte do fóĺie a šup s ní na půl hodiny do lednice.
Mandle kupuji celé se slupkou, takže je nejdříve spařím a sloupnu slupičku, pak je důkladně osuším a rozmixuji. Pokud se vám tohle absolvovat nechce, prodávají se i namleté. Do vejce, másla a cukru zašleháme mleté mandle. Náplň je připravená. Blumy umyji, rozkrojím na plky a vyloupnu pecky. A jde se na plech…
Z lednice vyndám těsto a vyválím ho na tenoučkou placičku, kterou rozprostřu do formy vyložené pečícím papírem. Na těsto rozetřu náplň a na ní vysázím celé půlky blum, na těsno, jednu vedle druhé. Z másla, mletých mandlí a cukru prsty uhňoucám drobenku a podrobím s ní celý koláč. Nakonec pěkně posypu celou plochu plátky mandliček.
Peču zvolna. Keramická forma v plynové formě je atypická záležitost, takže jsem na velmi velmi zvolna pekla dobrou hodinku, možná i víc. V klasické troubě a normální formě to máte za dvacet minut. Náplň vystoupá a slije povrch těsta a blum a koláč by měl být celý zlatavý. Šťávy i máslo by se měly spojit a vybulat. Pak je hotovo.
Summary
Recipe Name
Blumový koláč s mandlemi - podzimní šťavnatý recept
Published On
Vypadá to nádherně a nepochybuji, že to i nádherně chutnalo 🙂 Kdo ví, třeba to taky zkusím 🙂
Tak to vypadá krásně 🙂
Páni, to se musí rozpadat na jazyku! Opravdu, nejraději bych snědla monitor i s tou fotkou 🙂
Vypadá to prostě božsky!
:-slint, to by teda šlo!
🙂 mňam! Nepřidávala jsi něco podobnýho už loni? Pamatuju si, že jsem ti tenkrát něco záviděla a něco mi říká, že to byla zásoba švestek 🙂
Vyzerá naozaj chutne, raz musím vyskúšať. Vyskúšala by som aj teraz, ale nemáme rúru 😀 Takže odpisujem recept 🙂
Vynikající dobrota pro blumové oligarchy, podle kterých by nejspíš Anton Pavlovič napsal Švestkový sad :-).
[6]: Ano! 🙂 Byl to švestkový se zakysanou smetanou. Ten jsem měla z Albert magazínu. Ale musím říct, že tenhle byl zatraceně větší fuška. Ale zase, uf uf, stálo to za to. 🙂
A to mi děláš pár dní před glukózovym testem?! Už jen z fotek mám těhotenskou cukrovku! 😀
to vypadá tak děsivě dobře, až mám sto chutí si to upéct! ale neupeču. nemám kdy a ani ovoce není. třeba se zadaří příští podzim. nebo jaro s jiným ovocem… 🙂
Píšeš o pečení a vaření s takovou láskou a poezií, že je to radost číst. 🙂