Nikdy bych si nemyslela, že něco takového budu někdy doma dělat. Ale dělám ho několikrát do roka a zabydlel se u nás tolik, že se už dá mluvit o něčem doma naprosto běžném. Na večerní posezení se zeleninou nebo chipsy, v létě ven na svačinu nebo na piknik a dokonce se doma baští namazaný na rohlík nebo na chleba. Prostě pomazánka, že.
Co je potřeba
- plechovka cizrny
- velká lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
- citronová šťáva z cca poloviny citronu (podle chuti)
- mletý římský kmín
- stroužek česneku
- sušená rajčata nakládaná v oleji
- olivový olej
- sůl a pepř
Jak na to
Cizrnu si slijte a nasypte do mixéru, přidejte všechny ostatní suroviny. Nakonec přidejte trochu oleje z nakládaných rajčat a podle potřeby i olivového oleje. Takto celé rozmixujte do hladké pasty. Ochutnejte jestli nechybí citronová šťáva nebo více olivového oleje, případně sůl nebo pepř.
Hotové přendejte do servírovací misky a zakapte trochou oleje (z rajčat nebo olivového), můžete i zdobit. Takto už můžete podávat se zeleninou nakrájenou na kousky, kterými hummus nabíráte. Hodí se také k nachos nebo zeleninovým chipsům a nakonec – dá se mazat na chleba, rohlík nebo veku, takže se s hummusem dají udělat třeba i jednohubky.