Jsou strašně jednoduché, ale jako je tomu vždycky, mají i tyhle kuličky své záludnosti. Například, jak je udělat tak, aby byly opravdu šťavnaté a nekousali jste jen lepkavý kokos? Nějaké fígle jsem odhalila a podělím se o ně.
Co je potřeba:
- 250 – 300 g hrubě strouhaného kokosu (je lepší mít více kvůli obalování)
- 1 plechovka slazeného salka
- loupané celé mandle
- mléčná čokoláda k rozpuštění na pokapání kuliček
Jak na to:
Nejdřív vám povím úskalí kokosových kuliček. Pokud jste je někdy dělali podle klasických receptů, kterých je plný internet, tak jste vzali jemně strouhaný kokos a smíchali ho s předepsaným poměrem salka, vykutáleli snadno kuličky a hotovo. Během svátků vám pak kuličky postupně vysychaly a po Vánocích už to byla spíše taková žvýkátka. Jak se tohohle vyvarovat a vyrobit kuličky opravdu šťavnaté?
Použijte o trochu hruběji strouhaný kokos. Mně se osvědčil tenhle – hrubě strouhaný kokos. A nemíchejte poměr, který se vám bude dobře kutálet, ale mnohem mokřejší. Strašně blbě se s tím bude pracovat, ale výsledek je o tolik lepší, že to za to stojí.
Takže:
Na 1 plechovku salka přidejte asi 150 g kokosu, promíchejte, a pak teprve opatrně a mírně dosypávejte kokos. Stav hmoty bude hodně mokrý, ale už z něj dokážete vyrobit hroudičku, která chvilku drží při sobě. Jakmile se k tomuhle stavu propracujete, vezměte mandli a kolem ní ukutálejte v dlani z lepkavé hmoty kuličku. Půjde to špatně a sem tam se vám rozpadne a budete jí muset uplácat znovu. Pokud vám jdou kuličky kutálet snadno a vůbec se vám na mandlích nerozpadají, tak je směs málo mokrá a kuličky budou suché. Kuličku z hodně mokré směsi nemáte šanci mít dokonale kulatou a hladkou. Vaším cílem by mělo být ji zvládnout uplácat z co nejmokřejší možné směsi.
Jakmile máte kuličku ukoulenou, ve zbylém kokosu vedle v mističce kouli zlehka obalte a odložte na pečící papír. Takhle postupujte, dokud nevypotřebujete hmotu.
Protože jste kuličky dělali z hodně mokré směsi, jsou trochu nestabilní a náchylné k rozpadnutí při přendavání do krabičky. Takže tak jak je máte na tácu, tak je pokapejte rozehřátou čokoládou. Nechte zatuhnout, pootočte a pokapejte i z druhé strany. Díky pečícímu papíru vám půjdou dobře odlepit. Čokoláda kuličky zafixuje, aby se vám nerozpadly a udrží je v celku než se zatáhnou.
Jakmile máte zatuhlou čokoládu, kuličky uschovejte do vzduchotěsné nádoby, aby dál nevysychaly. A to je celé. ⭐️
⬆️ Takhle střapaté jsou kuličky z mokré směsi.
⬇️ Krásně kulaté, ale mnohem sušší a ne tak dobré jsou na fotce dole, dřív jsem je totiž dělala taky klasicky. Rozdíl je vidět na první pohled.