To je jako vždycky… ani tu ten recept neměl být, ale přišlo mi na něj dokonce několik dotazů. Přitom je to variace věcí, které se tu již na blogu někde objevily. Nic nového. Klasický piškot, který já dělám pořád dokola a krém z mascarpone, který se dá dotvářet v mnoha obměnách. Dneska teda vypíšu zvlášť malinovou variantu, která je vděčná, lehoučká a příjemně sladká i kyselá zároveň. 🙂
Co je potřeba:
Na korpus
- 5 vajec (oddělit)
- 120 g moučkového cukru
- 140 g hladké mouky
- vanilkový cukr
Na krém
- 1 mascarpone (250 g)
- 1 smetana 33 %
- moučkový cukr (podle chuti)
Na malinový rozvar
- krabička malin (125 g)
- cukr krystal
- citronová šťáva
Dále je potřeba
- jedna krabička malin dovnitř dortu
- mléčná čokoláda na polevu (já používám čokomléčné čočky)
Postup:
Jak na klasický piškotový korpus
Z bílků vyšleháme sníh. Až když je opravdu pevný, tak postupně zašleháme moučkový cukr.
Žloutky vyšleháme do pěny za postupného přikapávání pár lžic vroucí vody. Dělám to tak, že šlehám a sem tam cmrndnu trochu z varné konvice. Vznikne hustá žloutková pěna.
Mouku smíchám s vanilkovým cukrem, přidám k ní část sněhu a žloutkovou pěnu a opatrně vařečkou nebo stěrkou vmíchávám. Pak teprve po částech přidávám další a další část sněhu.
Jakmile je promícháno, tak naliju do dortové formy vyložené pečícím papírem a peču. Cca 180 °C a asi 30-35 minut. Zkouším špejlí, jakmile je bez drobečků, může to ven.
Na malinový rozvar
Dělám ho vlastně jako marmeládu. Maliny dám do rendlíčku, přidám skoro stejné množství vody a vrchovatou lžičku cukru. Zakapu citronovou šťávou a pomalu vařím asi deset minut. Trochu to zhoustne. Dám stranou vychladnout.
Na krém
Vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky. Ale pozor, kdo moc šlehá, tak má máslo, 🙂 jakmile dělá pevné špičky, je čas skončit. Vedle v mističce si vidličkou důkladně rozmíchám mascarpone, které osladím moučkovým cukrem podle chuti. Pak k němu postupně přimíchávám šlehačku. To je celý základ krému.
Krém si rozdělím na menší a větší část. Jedna přijde dovnitř mezi korpusy, víc krému je třeba na potření z venku.
Jak to složit dohromady
Prořízlý korpus si potřu malinovým rozvarem (oba, na straně řezu). Zbytek rozvaru naliju na krém, který přijde dovnitř dortu. Nerozmíchávám, aby mi zůstala bílo červená struktura. Lehce potřu spodní část, nakladu maliny (nechávám si nějakou i na ozdobu na vrch) a zbytek krému dám na maliny. Přiklopím a teď už druhou várkou krému, čistou, bílou, potřu celý dort a pak dám zachladit.
Čokoláda na vrch
Rozehřeju si mléčnou čokoládu a nechám chvilku odpočinout, aby nebyla úplně horká, a pak ji celou naliju na vršek dortu a nožem opatrně rozetřu tak, aby sem tam přetekla i kapička dolů z dortu. Pokud bude čokoláda ještě dost teplá, malinko porozpustí polevu a trochu se s ní může nožem míchat a dělat takový reliéf jako je tu na fotce. A doprostřed si posadím pár zbylých malin.
A ještě samozřejmě… pokud chcete krájet tak, aby se čokoláda nelámala, stačí nůž namočit do horké vody, osušit, a pak celým ostřím pomalu projedete i tu křupavou čokoládu. Já mám ráda, jak to popraská, takže já se na to vrhám bez přípravy. 🙃
Stejný krém dělám i ve vanilkové verzi, třeba tady >>>
Terez, moc dekuju za recept, hned jsem vedela kam jit. Jen jsem teda myslela ze je vevnitr tvarhovovej/mascarponovej/proste bilej, ten piskot jsem necekala. 😊 Nejvic se mi ale stejne libi ta poleva nahore a ted uz vim jak na ni, tak to mozna nejak zapracuju do jineho receptu zitra, společne s tim tvym kremem. Dekuji. 😊
Vsadila jsem na to, že tě to napadne. 😆
Jinak já jsem sepsala, jak jsem dělala zrovna tenhle, ale já to taky různě měním a improvizuju. Hlavně že sis našla cos potřebovala, to mám radost. 😊