Záchrana, když není doma nic k jídlu. Báječný dárek. Zároveň tak trochu párty jídlo. Ať se přihlásí, kdo si jednoho v hospodě někdy taky nedal. 🙂 Základ dobrých utopenců jsou výborné nešizené špekáčky a dobře vychucený nálev čili lák. Bez něj by to nešlo. Tak pojďme na to, je to jak jinak než jednoduchý.
Co je potřeba
- hrozně dobré špekáčky, opravdu výborné, žádné šizené
- 2 cibule
- nakládané okurky
- mletý pepř a sladká paprika
- jen špetku mletého chilli – jednu na každý špekáček
- (hořčice – dělám jen jednou za čas, když chci šmrncovnější)
- papričky
- párátka
Na nálev: - 200 ml octa
- 300 ml vody
- velká lžíce cukru
- dvě špetky soli
- barevný celý pepř
- 2 bobkové listy
- 5-8 kuliček nového koření
Ingredience na nálev dejte na plotnu, přiveďte k varu a po pěti minutách vypněte a nechte vychladnout. Nikdy nezalévejte utopence teplým nebo dokonce horkým nálevem. Špekáčky by pustili mastnotu a vytvořilo by to dost nevzhlednou a nepříjemnou věc ve sklenici. Zároveň nechcete z hygienických důvodů špekáčky zahřát a pak vrátit do lednice. 🙂 Nechte tedy chladnout a zatím se vrhněte na přípravu samotných utopenců.
Špekáčkům stáhněte slupku, aby více natáhli chuť nálevu. Prokrojte je napůl, ale ne úplně – tak aby po straně zůstala kůžička a dali se otevřít jako kniha. Připravte si je otevřené a dejte se do ochucování.
Na každou polovinu pepř, papriku, mírně chilli (+ můžete i maličko potřít tenkou vrstvou hořčice), a vyskládat na plátky pokrájenou cibuli a na plátky pokrájené okurky na obě strany. Takto nachystaný špekáček opatrně zavřeme a na obou stranách ho šikmo projedeme párátkem, aby zůstal zavřený a nic nám z něj neuteklo. Část cibule a okurky si nechte i volně do sklenice, kam vše pečlivě napěchujte.
Sklenici zaplněnou špekáčky zalijte vychladlým vývarem, uzavřete a dejte do chladu uležet na dva týdny.
📌 Další nakládané dobroty? Zkuste ten nejlepší nakládaný hermelín nebo skvělý balkánský sýr. 👌🏼