Řeknu to na rovinu. Bílou čokoládu moc nemusím. Je na mě moc sladká a mám radši hořkou. Ale! Jsou lidé, jako moje mamča, kteří se po téhle sněhově-smetanově-krémové lahůdce mohou utlouct. A přesně pro takové lidi je tenhle elegantní dortík. Já ho výročně pekla k velkému životnímu datu, ale jak s ním tvarově či záměrově naložíte vy, to je jen na vás a vašich fantaziích. .)
Co je potřeba mít a jak se to musí umíchat, aby vzniknul dort:
Sachrův korpus z dvojité dávky
- 300 g krupicového cukru
- 160 g hladké mouky
- 40 g hrubé mouky
- 8 velkých vajec
- 100 g oleje
- 60 g kakaa
Těsto umíchejte podle návodu, který popisuji zde.
Na sníh buďte opatrní. Když si ho shodíte, nic vám nevyběhne a budete mít místo nadýchlého křehkého těsta hutnou placku.
Těsto rozdělte ne tři díly a upečte tři stejně vysoké korpusy. Pokud děláte malý dort, můžete udělat jeden velký a prořezat ho. Pokud ale děláte větší dort, budou vám zvlášť upečené korpusy lépe držet váhu a stabilitu.
Ganache z bílé čokolády
- 300 ml smetany (33%)
- 350 g bílé čokolády
- 60 g másla
Rozehřejeme v rendlíčku smetanu a rozpustíme v ní čokoládu a máslo. Vymícháme do zchladnutí a pak uložíme DO DRUHÉHO DNE do lednice.
Další den pak vyšleháme tu tuhého nadýchaného krému.
Co jsem s tím dělala navíc – Baretík:
Povrch jsem pokryla tmavou a bílou čokoládou. Na vrchní desku baretu jsem na pečící papír nalila rozehřátou čokoládu a stěrkou jsem ji rozetřela. Po vychladnutí jsem pokračovala vždy v další vrstvě a střídala jsem bílou a hořkou čokoládu. Nakonec jsem si připravila misku s horkou vodou a s pravidelným nahříváním nože jsem opatrně vykrojila čtverec. Ten jsem na dort připevnila rozehřátou čokoládou. Pak už jen zbývalo dodělat střapeček z bílé čokolády. Část jsem namalovala čokoládou na baret. Druhou část jsem si odlila z čokolády, nechala zatuhnout a pak opatrně přilepila.
Co vám na to mám říct, no.. jen se po něm zaprášilo. 🙂
Tak to musela být vážně dobrota, i když já bílou čokoládu taky nemusím. A musel dát dost práce. Jsi šikula.:)
To je přímo umělecký dílo. 🙂
Teda, pracné to bylo, ale ten výsledek jak je vidět stál zato! Opravdu je to umělecké dílo, jak říkal Pavel!
[2]: [3]:
Hmm, mňamka, mlask,…k tomu fakt není co dodat:)
Je/byl překrásný! A určitě byl i hrozně moc dobrý! 🙂 Já bílou čokoládu můžu, naopak moc nemusím hořkou.
Já čokoládu mohu, jakoukoliv, ale nesmí být zase jí hodně. Dort vypadá lákavě 🙂
MŇAM 🙂 Ani já nepatřím mezi milovníky bílé čokolády, ale při pohledu na toto skvostné dílo si snad půjdu nějakou koupit… pak mne taky zaujal mrkvový dort – pro farmáře ideální 🙂
Páni je moc povedený, hned si vytisknu recept 🙂 ….
Ty jo! Ten vypadá luxusně!! 🙂