Gratinované neboli zapečené brambory. Strašně jednoduchá příloha, která působí efektně a dá se baštit i samotná. Nejlepší jsou na ní vypečené brambůrky na povrchu. A taky to, že je to snadné a není na to potřeba moc surovin. Co je potřeba: Jak na to: Brambory nakrájejte na plátky. Skládejte je do máslem vymazaného pekáčku a…
Štítek: Co k večeři
Palačinky
Děláme je stále dokola a stejně vždycky člověk hledá správné poměry surovin. A taky stále přepočítáváme, protože kdo ví, kolik jich zrovna dneska potřebujete. Co je potřeba na 7-10 palačinek: Dvojnásobné množství (cca 15-20 palačinek): Dřív jsem dělala palačinky z 250 nebo 500 ml mléka, ale zjistila jsem, že i když jsou dobré, nemám je…
Zapečené brambory Hasselback
Efektní příloha nebo hezký hlavní chod, pokud je naplníte. Když jsem si do práce přinesla kuře a k němu si na talíř skládala tyhle vypečené brambůrky, celkem se jim kolega podivil. A tak, i když je to recept v celku primitivní, říkám si, že minimálně mohu někoho dalšího inspirovat. Co je potřeba: Na úplně základní…
Dušený špenát
Dlouho jsme ani netušila, jak vypadají skutečné listy špenátu. Znala jsem zmrzlé bločky v igelitových pytlíčkách. Ty se zmrzlé umístily na osmahlou cibulku s česnekem a provařily. Tenhle kašovitý špenát vůbec neodsuzuji. Hrozně mi chutná, protože je to takový dětská vzpomínka a já špenát měla ráda stejně jako skoro vše ze školní jídelny. Opravdu dobře…
Rychlá polévka z červené čočky
Víkendový oběd u tety Ivanky byl velkou inspirací. Vždycky jsem polévku z červené čočky dělala jen z vývaru a červené čočky, ale její byla mnohem lepší. Poradila mi přidat rajčata a měla pravdu. Výborná! Už nikdy jinak. 🙂 Co je potřeba plechovka krájených rajčat menší hrnek červené čočky 1 litr vývaru stroužek česneku cibule mrkev…
Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
Jako první musím přiznat, že tohle není můj recept a já je doma nevařím. Tyhle božské masové kuličky vaří má drahá polovička a je to moje nejoblíbenější jídlo, kterým mě těší. Co je na něm tak zvláštního? Je to dokonalé koření, které dává kuličkám slavnostní chuť a nepřestává mě to bavit. Beru si tedy jeho…
Utopenci
Záchrana, když není doma nic k jídlu. Báječný dárek. Zároveň tak trochu párty jídlo. Ať se přihlásí, kdo si jednoho v hospodě někdy taky nedal. 🙂 Základ dobrých utopenců jsou výborné nešizené špekáčky a dobře vychucený nálev čili lák. Bez něj by to nešlo. Tak pojďme na to, je to jak jinak než jednoduchý. Co…
Tuňáková pomazánka 🐟
Rybí pomazánka je největší klasika všech klasik. Všichni jí mají rádi – věřím, že stejně jako já, už od svačin ve školce až po Silvestry u babičky a dědy. Existuje hodně variant jak na ni. Udělala jsem si test a vyzkoušela, co mi chutná nejvíce. Pro mě je to kombinace tuňáka a krémového sýra. Níže…
Bramborový salát 🥔
Ne, tenhle není podle babičky, tenhle je podle dědečka. Nikdy jsem nikde nejedla lepší. Vyprosila jsem si recept a jiné saláty se můžou jít bodnout, nesahají téhle verzi ani po kotníky. Mirek říkal, že je prý jak od jeho maminky. Má pravdu. Každý si řekne „domov“, jakmile ho ochutná. Takže tak. Letos už mám Štědrý…
Těstoviny s lososem a brokolicí
Já vím, že to píšu často, ale tohle je opravdu hrozně rychlé a jednoduché jídlo. A přitom tak geniální. Dá se mimochodem jíst i za studena, takže neva třeba s sebou do krabičky. Losos je šťavnatý, brokolice je svěží, těstoviny syté, dohromady jsou to tři základní suroviny a jedna rychlá akce. Je to jídlo, které…
Buchtičky s krémem
Závan dětství, školních jídelen a kupodivu celkem jednoduché jídlo. Krém se dá trochu ošidit nebo si s ním vyhrát, ale čerstvé nadýchané buchtičky netrumfne nic. Kynuté dukátové buchtičky (Uvedené množství je pro takové 4 menší porce, pokud chcete zaplnit celý plech, vynásobte vše 2x) 250 g polohrubé mouky 50 g cukru 40 g másla (rozpusťte…
Pečená mrkev 🥕
Nejjednodušší příloha na světě. Téměř bezpracná a přitom barevná, žravá a snadno obměnitelná. To je pečená mrkvička. Vzniklo to nenápadně. Pravidelně nakupujeme mrkev a máme velké oči. Mrkev postupně začne být smutná, gumová, tmavnout… Nejdříve jsem zkoušela zachránit tak, že když se k ní nikdo neměl a hrozilo, že zahyne, prostě jsem ji očistila, dala…
Černá čočka jako příloha nebo salát
Momentálně super oblíbený jídlo. Chtěla jsem udělat černou čočku k rybě, ale nechtěla jsem jí samotnou, takže jsem dumala co tomu dát, aby to bylo barevné a šťavnaté. A najednou jíme čočku k rybě, kuřeti, ke špízům při grilování, samotnou jako salát… zkrátka dokola. Nová oblíbenost.♥️ Co je potřeba černá čočka (cca polovina balení) 1 cibule…
Rychlé těstoviny s rajčatovou omáčkou a tuňákem
Je to neuvěřitelná rychlovka, na kterou máme ve spíži stále v záloze plechovku rajčat a tuňáka. Jakmile není čas nebo vůle něco vymýšlet a potřebujeme rychlý oběd nebo véču, tohle je záchrana v podobě teplého a skvělého jídla z několika málo surovin. Co je potřeba plechovka krájených rajčat plechovka tuňáka ve vlastní šťávě cibule 2-3…
Chilli Con Carne
Velký hrnec, o kterém si myslíte, že vydrží na pár dní. Ale nevydrží. Je to poměrně žravá věc a oblíbená, protože uvařit hrnec čili je celkem jednoduchá a bezpracná záležitost. Co je potřeba 2 cibule 2 červené papriky 3-4 stroužky česneku 500 g hovězího mletého masa 500 ml vývaru 2 plechovky krájených rajčat rajčatový protlak…
Houbové rizoto
V létě a na podzim si ho užijete s hříbky, které si nasbíráte na chalupě, po zbytek roku můžete použít pro změnu žampiony, se kterými je rizoto také výborné. Základ je stejný jako u klasického italského rizota: Co je potřeba: Jak na to: Cibulku si nakrájejte na jemno a zpěňte ji na másle s kapkou…
Základní italské rizoto s parmezánem
U nás doma se rizoto dělalo vždycky po česku, tedy rýže, smíchaná se spoustou další věcí. Taková ta sypká klasika. Potřeba je říci, že já nezavrhuji ani jednu z variant, což ani nejde, protože každé je úplně jiné jídlo. Pokud jste nikdy tu italskou verzi nezkusili, doporučuji to. Je to snadná věc, kterou dělám, když…
Ratatouille – celé léto v jedné míse
Tohle jídlo má několik letních obřích plus. Je lehoučké. Dá se jíst jako hlavní chod i příloha. Dá se baštit za studena. Je to úplně skvělý k masu, takže pokud zvažujete, co vzít s sebou na grilovačku, tohle je ideální. Ve Francii je to prý jedno z nejčastějších venkovských jídel a dokonce se natočil stejnojmenný…
Kuře po baskicku s divokou rýží
Směs voňavé pečené zeleniny a bylinkového kuřete, spousta šťávy a k tomu divoká rýže a svěží salátek. Jen to naházíte do mísy a máte hotovo. Za oknem prší, ale doma je s touhle věcí na talíři teplo a útulno. 🙂 Co je potřeba: /Něco k tomu – za mě divoká rýže a salát/(pokud uzenou papriku…
Nejlepší šunkofleky – vláčné a vypečené
Můj kamarád má tůze rád šunkofleky. Jednou se dokonce zmínil, že je to jeho nejoblíbenější jídlo. Znělo to jako výzva, napadlo mě, že jako vánoční dárek by taková miska zapečených flíčků mohla být príma. Mělo to jeden háček. Nikdy předtím jsem je nedělala… Pustila jsem se do toho odhodlaně a vyzkoušela celkem tři recepty (mimo…
Segedínský guláš
Už jsem asi velká holka, protože jak jednou umíte tuhle věc, můžete už cokoli. Segedín je základ. Učila jsem se ho sama a měla jsem strach, že to bude moc kyselý, málo křehký, málo smetanový, a víte co? Byla to pohodička. Troufám si říct, že tohle je začátečnickej recept u kterýho se nenadřete a i…