Existují dvě sladkosti, které mám spojené s tetou Ivankou a kouskem krásného dětství. Tou první jsou míša řezy, které teta vždycky dělala na plech a pro mě to bylo něco úchvatného, protože to bylo strašně dobré a u nás doma se to vůbec nedělalo. Druhou věcí, které teta vždycky pekla a u nás doma se…
Štítek: sladké pečení
Vánočka
Už je to tady. Období, kdy snídáme vánočku každý den a období, kdy pokud nevíte co mlsat, vánočka se vždycky najde a zavděčí. Během vánočního času nikdy nemáme jen jednu vánočku. Začínají se péct s předstihem alespoň dva týdny před Vánoci, a pak se pečou v průběhu svátků další. Jedna nikdy nestačí a nikdy nestačí…
🥥 Kokosové kuličky Raffaelo
Jsou strašně jednoduché, ale jako je tomu vždycky, mají i tyhle kuličky své záludnosti. Například, jak je udělat tak, aby byly opravdu šťavnaté a nekousali jste jen lepkavý kokos? Nějaké fígle jsem odhalila a podělím se o ně. Co je potřeba: 250 – 300 g hrubě strouhaného kokosu (je lepší mít více kvůli obalování) 1…
Buchtičky s krémem
Závan dětství, školních jídelen a kupodivu celkem jednoduché jídlo. Krém se dá trochu ošidit nebo si s ním vyhrát, ale čerstvé nadýchané buchtičky netrumfne nic. Kynuté dukátové buchtičky (Uvedené množství je pro takové 4 menší porce, pokud chcete zaplnit celý plech, vynásobte vše 2x) 250 g polohrubé mouky 50 g cukru 40 g másla (rozpusťte…
Jednoduchý a rychlý čokoládový dort
Jedna z variací na můj nejoblíbenější korpus a můj nejoblíbenější krém. Korpus je klasikou, kterou tu mnohokrát najdete, ale zopakuji to – recept je ze staré socialistické kuchařky od Libuše Vlachové a je opravdu velmi snadný. Krém je kombinace mojí dětské lásky a improvizace – pudingový krém, který se dělal do bebe dortíku se míchal…
Neapolský dort – měkký a lehoučký
Schovává v sobě kakaovou část, vanilkovou část, růžový střed a lehoučký krém. Navíc je načechraně roztomilý. Je to velký dort, takže je ideální pro více lidí a korpus ani krém nejsou složité na přípravu. Základní recept mám z jednoho starého Gurmetu z roku 2017, něco jsem si ale zjednodušila nebo přidala. Dort je ideální jako…
Kakaový korpus na dort
Pekla jsem ho jako součást většího dortu o třech korpusech. Je ale o tolik jiný než jsem u korpusů zvyklá, že zaslouží samostatný recept. Není to takový ten klasický suchý kakaový piškot. Je to velmi vláčné a vlhké těsto, hodně tmavé a hutné. Chuťově je sám o sobě skvělý. Nechala jsem ho péct na horkovzduch…
Domácí sušenky – tvarohové a vláčné
Dělám je na Velikonoce ve tvarech zajíčků a oveček. Říkáme jim proto zaječí sušenky. 🐰 Jdou ale samozřejmě vykrájet v jakýkoli tvar, ať už vánoční, valentýnský, haloweenský nebo nějaký neutrální. 🙂 Záleží na jen na vaší formičce. Jsou trochu nezvyklé tím, že jsou měkké a vláčné. Není to ten typ suchých a drobivých sušenek. Což…
Malinový dort s krémem z mascarpone
To je jako vždycky… ani tu ten recept neměl být, ale přišlo mi na něj dokonce několik dotazů. Přitom je to variace věcí, které se tu již na blogu někde objevily. Nic nového. Klasický piškot, který já dělám pořád dokola a krém z mascarpone, který se dá dotvářet v mnoha obměnách. Dneska teda vypíšu zvlášť…
Míša řezy na plech
Nikdy se u nás tahle luxusní věc nedělala, ale jezdila jsem v létě a na víkendy k tetě do Lhoty a jestli měla něco výborný, tak právě tyhle řezy. Dělala jich celý plech a na vrch dávala čokoládovou polevu, která opravdu ztuhla a při krájení se lámala. Ty čokoládové střepy, které se daly ulomit a…
Buchta z čokolády Margot bez vážení
Je to jedna z nejčastějších buchet na plech, který mamka dělala, když jsem byla malá. Vždycky jsem chtěla pomáhat, a tak mi dala míchat polevu a já jí vždycky ulízla, protože vypadala tak lákavě, voněla a potom jsem krčila pusu, že je to hořký. Dohromady s tou buchtou je ale perfektní. 🙂 Tenhle recept, který jsem…
Linecké cukroví
Tohle základní cukroví jsem celá ta léta nepřidala a přitom patří do nejdůležitějšího základu a žádné Vánoce se bez něj neobejdou. 🤷🏻♀️ Tak to pojďme napravit. Recept je podle mojí babičky a děláme ho tak asi v rodině všichni. Není na tom co vymýšlet. 🙂 Co je potřeba: 170 g moučkového cukru 380 g hladké…
Jemný velikonoční beránek
Moc mi nejede biskupský beránek, který se často peče a kupuje. Nemám ráda, když je beránek tvrdý a lámavý, nesedí mi v něm kandované ovoce. Mým favoritem je jemný piškotový beránek, který je lehoučký a můžete ho sníst k snídani půlku a ani nebudete vědět jak. Toho mám nejraději a peču ho tak už překvapivě…
Mazanec
Aby byl opravdu nadýchaný, těsto se musí hnětat dlouho a nesmíte ho přepéct. Nějak se mi léta dělo, že kynul nějak moc, tlačil se do všech stran, hodně a nehezky praskal a trouba mu byla malá… Ale je to všechno o času. Prostě ho nechte kynout dlouho a několikrát, myslete na to, jak těsto pracuje…
Vanilkový cukr a vanilkový extrakt
Čím dál víc se mluví o tom, jak si tyhle věci udělat doma a nekupovat umělé nebo drahé varianty v obchodě. Snadné to je obojí, ale jsou tu i záludnosti, o kterých v receptech často nepíší. Vanilkový extrakt Je je hrozně jednoduchá věc. Já na něj mám trochu vylepšený recept. Kromě vanilky totiž voní po…
Měkké perníčky
Než jsem na tuhle záhadu přišla, musela jsem si projít sérií let, kdy jsem perníčky mohla nechat před plánovaným pozřením leda tak hodinu namočené nebo jsem s nima mohla lehkým hodem klidně vysklít okno. Nic jiného se nedalo dělat. Byly totiž jako kámen. A to i v případě, že se po upečení tvářily měkce. Jenže…
Nejlepší včelí úly (nebo také vosí hnízda)
Tohle je cukroví, jsem jako dítě nikdy nejedla a dlouhá léta jsem ho bojkotovala, protože mi u nikoho nejelo. No, jenže před pár roky mi šla u pohádek huba vandrem a protože na tácu nic jiného nebylo, strčila jsem do pusy tenhle úleček. Aha! Kde se to vzalo u nás doma, co to je, proč…
Jednoduchý dort s kakaovým základem a lehkým krémem z mascarpone
No. Já vůbec neměla v plánu sem ten recept psát. Je to vlastně dost jednoduchý a říkala jsem si, co bych na tom asi tam mohla rozepisovat, že. Ale fakt je, že i když tuhle kombinaci občas dělám, tak se vždycky koukám do notýsku, jak že to vlastně bylo. Takže sepsat to, možná není úplně…
Meruňkový koláč
Je velmi těžké najít ten pravý recept na jemný koláč. Mám na mysli takovou tu typicky českou buchtu s ovocem, bublaninu, která ale nebude mít to hrubé buchtové těsto, ale jemné a nadýchané. Najít recept mi trvalo docela dlouho. Několik jich bylo moc dobrých a já je občas upeču znovu, ale i tak jsem hledala ještě…
Laskonky
Každé Vánoce stejný scénář. Upečeš rohlíčky, linecký, taky vyrobíš vosí hnízdečka, pracny a kdovíco ještě všechno. A pak přijde ten moment, kdy v lednici zůstane miska bílků, protože z nějakého tajemného důvodu, všechno vánoční cukroví vyžaduje jen žloutky. Co s tím? Trochu bílku padne na polevu na perníčky, z něčeho se dá udělat sněhové cukroví,…
Kynuté lívance
Pomalu začíná léto a já ráno co ráno snídám na balkoně. Popíjím kafe a dívám se do zahrad. Balkon má tu výhodu, že přede mnou není automaticky počítač a já se hned nezavrtám na internet. Místo toho se dívám, poslouchám ráno a vychutnávám. Mažu si topinky pestem, vařím krupicovou kaši nebo rozklepávám vejce na křupavou…