Už je to tady. Období, kdy snídáme vánočku každý den a období, kdy pokud nevíte co mlsat, vánočka se vždycky najde a zavděčí. Během vánočního času nikdy nemáme jen jednu vánočku. Začínají se péct s předstihem alespoň dva týdny před Vánoci, a pak se pečou v průběhu svátků další. Jedna nikdy nestačí a nikdy nestačí…
Štítek: Vánoce
Bramborový salát 🥔
Ne, tenhle není podle babičky, tenhle je podle dědečka. Nikdy jsem nikde nejedla lepší. Vyprosila jsem si recept a jiné saláty se můžou jít bodnout, nesahají téhle verzi ani po kotníky. Mirek říkal, že je prý jak od jeho maminky. Má pravdu. Každý si řekne „domov“, jakmile ho ochutná. Takže tak. Letos už mám Štědrý…
Vanilkový cukr a vanilkový extrakt
Čím dál víc se mluví o tom, jak si tyhle věci udělat doma a nekupovat umělé nebo drahé varianty v obchodě. Snadné to je obojí, ale jsou tu i záludnosti, o kterých v receptech často nepíší. Vanilkový extrakt Je je hrozně jednoduchá věc. Já na něj mám trochu vylepšený recept. Kromě vanilky totiž voní po…
Domácí vaječňák s vůní vanilky a mandlí
Původní recept na vaječňák za studena se salkem, jak jsem dělávala dříve, nechávám tady k dispozici v odkazu. Někdo byste možná radši tuhle sladkou a ještě rychlejší verzi. Já jsem se ale postupem času posunula k verzi vaječňáku bez salka a především se žloutky, které připravuji v horké lázni, aby byly tepelně upravené. O moc…
Dopisy Ježíškovi
Každý rok je to stejné. Končí léto a mamka začne omrzovat s dotěrným dotazem, kdy už konečně napíšu tomu „Ježíškovi“. V říjnu svátek, v prosinci narozeniny, Vánoce tlučou na dveře, kde má chudák rodinka brát neustále inspiraci! A tak poslušně každý rok sednu za psací stůl a vymýšlím co a také jak. Jako malá jsem…
Nejlepší nakládaný hermelín
Můj kamarád, který je vyhlášeným kuchařem a vaří v jedné luxusní restauraci v Pařížské v Praze, je zmlsanej čumák. Kamarádí s těmi nejlepšími olivovými oleji na světě, s lanýži a vůbec s chutěmi, které jsou mým financím naprosto nedostupné. Ale přesto jsem ho dostala. O mém nakládaném hermelínu prohlásil, že „v životě snad nejedl tak…
Jaký si to uděláš,…
Víte, já dokážu všechno na světě. Vykouzlím vánoční atmosféru kdekoli a kdykoli. Vážně. Umím to. Tyhle Vánoce jsem byla doma na tři dny. Napekla jsem, nazdobila, potěšila a vrátila se do neutěšeného šedého města bez hřejivé vůně jehličí a cukroví. To mě ale nepálí. Zjistila jsem, že věci a okolnosti v životě, jsou vždycky takové,…
Domácí arašídové máslo
Štědro klepe na dveře a vy zjistíte, že vám pro někoho malý dárek chybí nebo máte jen něco neosobního a chcete k tomu přidat trochu kouzla?… na to mám recept. Často říkám, že nejlepší dárky vůbec jsou ty, které se do tří měsíců spotřebují. Moje heslo je – žádné zbytečnosti. Jídlo, je ideální. Navíc, žádnému…
Vánoce nebudou
Nesu se městem plavnou chůzí. Ano, jsou to přesně ty kroky, které klade člověk, který obyčejně nepije vůbec. Dvě vína jsou pak jako šplhání po skále bez jištění. Nic není jisté. Metro se vřítilo do stanice a já obsadila strategické místo blízko u dveří. Takhle v noci je metro lepší. Málo lidí, víc myšlenek. Knihu,…
Vánoční punč s vůní skořice a vanilky
Dneska jsme se se spolubydlící na bytě rozhodly napéct perníčky a pro tu pravou atmosféru jsme si k tomu pustily koledy, zažehly svíčky a já v rámci příprav nachystala punč, abychom při pečení a zdobení měly veselou náladu. Zkuste ho. Všichni mě za něj zbožňují a skoro se vsadím, že vy budete také. Ten, co…