Mohla bych možná začít tím, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou. Jenže ono to není vlastně tak jednoduché. EU nám s tím trochu zamíchala a převzala britské rozlišení – tedy podle druhu ovoce. Marmeláda by tak oficiálně měla být jen z citrusových plodů. Ale hoďme EU za hlavu a vezměme to podle našich babiček. Tedy – marmeláda je hladká, vyrábí se ze šťávy nebo rozmixovaného ovoce a je hustá. Džem je naopak řidší, ale s většími kusy ovoce. Obojí je výborné a z většiny ovoce se dají udělat obě varianty. Pro třešně jsem si letos vybrala džem.
Co je potřeba:
– 2 kg třešní
– 1 kg cukru
– 2x gelfix 2:1
– 2 lžičky kyseliny citronové (nebo šťáva z jednoho citronu
– 200 ml griotky
– alkohol na potření víček (používám vodku)
(vychází mi asi na 7 středních skleniček
jako je například velikost omáček panzani)
Proč píšu dávku ze dvou kilo? Protože to je přesně tolik ovoce, kolik se mi spolu s cukrem a bubláním vejde na jeden velý hrnec. 🙂
Jak to umíchat:
Jako první je potřeba připravit si skleničky. Musí být důkladně umyté. Na vatový tamponek nebo kousek plátýnka si pak dám vodku a vyčistím s ní vnitřek víček. Suché, připravené sklenice si dám stranou.
Dvě kila vypeckovaných třešní dám do velkého hrnce a párkrát projedu tyčovým mixérem, abych měla dost šťávy, ale aby co nejvíce třešní zůstalo v kuse. Zahřívám a přidám gelfix podle návodu na obalu. Smíchám ho se 4 lžícemi cukru a rozmíchám v hrnci s třešněmi. Přidám dvě lžičky kyseliny citronové. Přivedu k varu a minutu vařím za stálého míchání. Pak přidám zbytek cukru, griotku a pět dalších minut za stálého míchání vařím.
Horký džem plním do připravených skleniček. Vždy otřu vodkou hranu a závit než sklenici zavíčkuji. Uzavřenou sklenici stavím alespoň na pět minut dnem vzhůru, abych měla jistotu, že dovnitř nevnikne vzduch.
Vlastně ani nevím, jak dlouho se má čekat, než se první džem načne. U nás to bývá někdy hned po vychladnutí a někdy druhý den. Jsme doma prostě nedočkaví, natěšení mlsálci. 🙂
u nás sa minulý rok robil marhuľový lebo babka to nemohla dokončiť a nakoniec sme zistili že do toho čo nám poslala vlastne namiesto cukru dala soľ takže džem bol po dovarení označený za nejedlý 😀
Džem nebo marmeládu (sama v tom mám bordel, o tom EU jsem taky slyšela :D)plánuju dělat asi už rok. Letos, když mám čas, tak bych to mohla zkusit, jenomže zase máme na zahrádce bídně ovoce. Možná, že něco ušolichám z malin, ty tam máme :).
Hlavně aby sis vodkou nenamazala oční víčka :-). Vypadá to velmi dobře.
[1]: Tak to se mi ještě nestalo, ale dovedu si dost dobře představit, že to nebylo dobrý. 😀
No, nádherné i ty třešně na obrázku! Jestli – vlastně určitě – to také tak chutná, to se máš!
Já tedy nevím, teď jsi mi taky trošku popletla hlavu ty, u nás se marmeládě říká snad všemu…Třešňový džem jsem snad nikdy nejedla, lepší jsou čersvé, ale jako na chleba namazané, může být taky skvělý. 🙂
Hned se mi seběhly sliny. Mám ráda obojí, jak džem, tak marmeládu. Moje mamka dělá džemy ze všeho – černý rybíz, jablka, maliny, jahody, borůvky… A vždycky je to lahoda. A pak, když se takový domácí džem nebo marmeláda natřou na palačinky.
Vypadá to kouzelně. Před pár lety jsem dělala podobným způsobem džem (nebo marmeládu) ze špendlíků (to je takové žluté ovoce, nevím, jak se to správně jmenuje, ale u nás tomu říkáme špendlíky).
Předloni jsem si takhle dělala třešňovou marmeládu (EU s jejíma pitominama vem čert, pro mě je to pořád marmeláda) a do jedné várky jsem kápla citronu. Pak jsem koštla a proklela se natřikráte, protože to chutnalo jak višňová marmeláda, kterou si můžu koupit v každým krámě (kdežto třešňovou neseženeš, leda speciál za drahý peníze). Až druhou várku jsem nijak nechutila mimo cukru a chutnala vážně po třešních.
P.S. víčka jsem otírala jen namočenou utěrkou ve vodě, hlavně aby nebyl nějaký bordelík v závitech… tvoje vodková verze to asi jistí. .-)
[6]: Taky všemu říkáme marmeláda. 🙂 Ale to je takové to domácí pojmenování. Jinak čerstvé jsou prima, ale když toho máme osm kilo, tak už se s tím musí udělat i něco jiného. 😀
Vypadá nádherně, moc ráda ho vyzkouším, protože džemy to je moje 🙂
почему мужчины испытывают эрэкцию сутра http://levitraviagratab.blogspot.ru/2017/01/blog-post_304.html