Rybí pomazánka je největší klasika všech klasik. Všichni jí mají rádi – věřím, že stejně jako já, už od svačin ve školce až po Silvestry u babičky a dědy. Existuje hodně variant jak na ni. Udělala jsem si test a vyzkoušela, co mi chutná nejvíce. Pro mě je to kombinace tuňáka a krémového sýra. Níže najdete i některé další možnosti – s máslem nebo tvarohem. 🧈
Co je potřeba
- (cca) 160 g tuňáka ve vlastní šťávě v plechovce (dávám buď dvě malé plechovky nebo jednu velikou)
- čerstvý krémový sýr (Président, Matylda, Lučina…)
- citronová šťáva
- plnotučná hořčice
- sůl a pepř
- cibule (používám nejraději jarní cibulku, ale dáte to i s klasickou na velmi jemno)
Jak na to
Nakrouhejte si velmi na drobno jednu jarní cibulku. Přidejte k ní do misky sýr (mám dlouhodobě nejlepší zkušenost s President sýrem v té kulaté nádobce), lžíci hořčice a dobře vykapaného nebo vymačkaného tuňáka. Dochuťte solí, pepřem a trochou citronové šťávy a dobře promíchejte vidličkou.
Když jí máznete na rohlík nebo chleba, je skvělé k ní přidat vařené vejce a čerstvá rajčátka. Nádherně se k sobě hodí, je to radost jíst. 🍅
Další verze?
Jsou tři základní typy pomazánky podle základu. Ten může být sýrový, tvarohový nebo máslový. Takové specifikum mezi tím vším je pomazánkové máslo, které někdo dává půl napůl s klasickým. Někde jsem viděla přidávat i taveňáky. To jsem já ovšem nezkoušela. Zkusila jsem si ale tu základní klasiku. Pokud jde o konzistenci, nejlépe mi vychází ta z tvarohu, na chuť je ale nejlepší z krémového sýra. Dávám vždycky raději jarní cibulku, ale běžná je spíš s normální cibulí.
Klasická rybí pomazánka z másla
Co je potřeba:
- 2x rybičky (sardinky)
- 150- 200 g změklého másla (záleží také na tom kolik máte rybiček)
- na velejemno nakrájená cibule
- cca lžíce hořčice
- sůl a pepř
- citronová šťáva
Na postupu není co vymýšlet, sardinky se slij a nechají vykapat a všechno se smíchá pořádně dohromady a je to.
Rybičková pomazánka z tvarohu
Co je potřeba:
- 2x rybičky (sardinky nebo tuňák, …)
- vanička měkkého tvarohu
- několik lžic bílého jogurtu (podle požadované konzistence)
- cibule na jemno
- lžíce hořčice
- sůl a pepř
- citronová šťáva
Stejně jako předchozí verze, jen kromě rybiček nechat odkapat i tvaroh. Pak stačí dobře promíchat.