Čím dál víc se mluví o tom, jak si tyhle věci udělat doma a nekupovat umělé nebo drahé varianty v obchodě. Snadné to je obojí, ale jsou tu i záludnosti, o kterých v receptech často nepíší.
Vanilkový extrakt
Je je hrozně jednoduchá věc. Já na něj mám trochu vylepšený recept. Kromě vanilky totiž voní po mandlích.
Potřebujete:
- vodku
- rum
- amaretto
- 3 vanilkové lusky
Skleněnou lahvičku (já používám 500 ml, pokud si zouváte, že nemáte do čeho, poslouží i menší zavařovačka, jako dárek někdy dělám i miniskeničky)
Poměr:
Polovinu lahve naplním vodkou a druhou polovinu rozdělím mezi rum a amaretto. Amareto je mandlový likér a celé to krásně provoní hned. To důležité je ale vanilkový lusk. Měl by být čerstvý. Celý ho podlélně rozřízněte a přidejte do lahve. To je celé. Nechte stát někde v pokojové teplotě, aby se vanilka rychleji uležela. V chladu to půjde pomaleji.
Přidávám po troškách do koláčů, korpusů, krémů a právě do cukroví.
Záludnost v tomto receptu se skrývá v časovém předstihu. Aby to fungovalo, měly vy se kusky dlouhou louhovat. V pokojové teplotě alespoň měsíc. Láhev můžete dolévat, ale chce to pak po čase přidat zase čerstvé lusky.
Domáci vanilkový cukr / moučkový i pískový
Tady se snad ani nedá říct, že by šlo o recept, jak je to jednoduché.
Potřebujete
- Cukr krupice
- Vanilkový lusk
– poměr záleží na tom, jak intenzivní cukr byste rádi, podle mě 300 g cukru je tak akorát na jeden lusk
varianta A
Pokud jde o vanilkové rohlíčky, připomenu, že tam se vám bude hodit domácí moučkový vanilkový cukr. Ale! Ačkoli vám bude tisíc receptů na různých webech slibovat jednoduchost, rovnou varuji, že to není taková psina. Udělat doma vanilkový moučkový cukr není snadné, pokud nemáte opravdu hodně výkonný mixér. Obyčejný na tom utavíte. Na jemném prášku můžete zničit součástky a na většině strojů se k jemnému prášku ani nepropracujete. Recept samozřejmě snadný je, prostě krystalový cukr umixujete s vanilkovými lusky do hladka, to je celé. Ale jde o výkon. Tak na to pozor. 🙂 Pokud potřebujete jen trochu a máte moždíř, je tu i takhle varianta, ale na velké zásoby to asi není. 👩🏻🍳
Varianta B
Existuje i snazší varianta, pokud nechcete mixovat, jen vyžaduje čekání a není tak intenzivní. Do nádoby s cukrem vložte několik podélně rozkrojených čerstvých lusků a nechte pár měsíců uležet. Sem tam promíchejte.