Bylo to právě na Zelený čtvrtek. Ve čtvrtek před Velikonocemi zradil Jidáš Iškariotský Ježíše, a pak se oběsil. A v tento den by se také jidášky měly péct a na Velký pátek jíst. Sladké, kynuté, s medem, symbolicky ve tvaru provazu. V mých představách to bývalo zbožné tajemné jídlo. Až minulý rok jsem narazila na recept s fotkou a nestačila jsem se divit.
Jidášky jsou vlastně takové sladké kynuté buchtičky ve stočených tvarech. Tenhle recept je od Kateřiny Winterové, nebo abych byla přesnější, uvádí ho jako recept své babičky.
Co je potřeba:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 2 žloutky + vejce na potření
- jemně nastrouhanou citronovou kůru
- špetka soli
- kostka droždí (42 g)
- 250 ml mléka
Jak na to:
Nejdřív si zaděláme kvásek – trocha mouky, cukru, vlažného mléka a do toho rozdrobit droždí. Promícháme a dáme na teplé místo vyběhnout.
Máslo, cukr a žloutky utřeme a přidáme spolu s vykynutým kváskem k ostatním surovinám. Než dáme těsto kynout, důkladně ho na válu uhněteme. Dáme ho zpět do mísy, poprášíme moukou a na teplém místě necháme dvě hodiny kynout.
Vykynuté těsto propracujeme a vyválíme si z něj asi jako prst silné válečky. Ty pak podle svého stáčíme na plech vyložený pečícím papírem. Než dáme do trouby, potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka. Potřeme i v průběhu pečení, aby byly jidášky celé zlaté, i když na plechu vykynou. Proto je také dobré mezi nimi nechávat rozestupy.
Tradičně se jidášky baští s medem. Nevím, jestli to má také nějakou symboliku, ale ať je to jak chce, jsou s medem naprosto skvělé. Budete sladcí, ulepení a bude vás to bavit. 🙂
Jen tak mimochodem, těm bystrým jistě došlo, proč je recept na jidášky přidán k tématu „I ty, Brute?“ .)






Ta Winterová z The Ecstasy Of Saint Theresa? Multifunkční to žena!:) Vypadají nebezpečně sexy…
[1]: To je přesně ona! 🙂
Ach jo 😀 Jsem ve skluzu – letos plánuju s babičkou nafotit mazance, ale strašně si drbu hlavu za to, že jsem nestihla Irish Soda Bread na St. Partick's Day a že už nestíhám Hot Cross Buns… A to mám recepty přímo od Ira.
Btw: A skvělý prkýnko! 🙂
Jidáš měl svědomí. Ostatní zrádci ho nemají. 😀
Jidášky sice nedělám, ale občas jsem je ochutnal. Hlupák, bez medu! Poučení pro příště! 🙂
Vypadají vážně chutně 🙂
děkuji za úžasný recept, dlouho jsem se k nim odhodlávala 🙂
[4]: To mám po babičce. Taky se mi líbí. Je správně starý a jetý. 🙂
Vypadají naprosto fantasticky!
[9]: Je to pravda, hlavně na těch fotkách vypadá moc pěkně!