Gratinované neboli zapečené brambory. Strašně jednoduchá příloha, která působí efektně a dá se baštit i samotná. Nejlepší jsou na ní vypečené brambůrky na povrchu. A taky to, že je to snadné a není na to potřeba moc surovin.
Co je potřeba:
- Brambory podle velikosti pekáčku.
(já na menší nízký pekáček na obrázku vystačím se 4-5 středně velkými) - sůl, pepř, muškátový oříšek
- máslo
- smetana (na uvedené množství mi stačí polovina, tj. cca 120 ml)
- parmezán
Jak na to:
Brambory nakrájejte na plátky. Skládejte je do máslem vymazaného pekáčku a každou vrstvu lehce osolte. Každou druhou zlehka opepřete.
V rendlíčku si rozehřejte smetanu a nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku. Horkou směsí zalijte vyskládané brambory a dejte do trouby péct na 180°C. Po třiceti minutách přepněte na gril, aby se brambůrky na povrchu vypekly do tmava.
Těsně před koncem brambory postrouhám parmezánem.
Pokud mám čerstvé bylinky, tak před podáváním posypu – tymián nebo rozmarýn jen lehce, s petrželkou naopak nešetřím. 🌱