Brambory jsou nesmrtelná věc a dá se z nich vykouzlit mnoho delikátních pochoutek. O mé lásce k bramborám svědčí i to, že moje absolutně neoblíbenější jídlo na světě jsou nejúžasnější smetanové Placaté brambory 🙂. To mi ale nebrání baštit je i na jiné způsoby. Tak třeba tenhle. Kombinace původních 3 receptů, ze kterých vyšel můj. Křupavý, měkký, bylinkový. A pokaždé v nedostatečném množství… 🙂
Co je potřeba:
(neoznačuji množství – odhad by měl sedět na nádobu, ve které budete zapékat – u mě odhad nikdy nesedí, takže kromě klasické zapékací mísy strkám do trouby ještě tyhle roztomilé malé jednoporcové, které jsou nakonec nejoblíbenější)
– brambory
– cibule
– troška slaniny
– sýr na strouhání nebo plátky
– olivový olej
– máslo
– cukr
– sůl, pepř
– čerstvé bylinky – oregano, bazalka, tymián
Jak to vyrobit:
Brambory nakrájím na silnější kolečka a dám do osolené vody vařit. Cibuli nakrájím na tenoučká kolečka a hodím na pánev, kde jsem rozpustila lžíci másla a zakapala olivovým olejem (aby se máslo nepřepalovalo). Cibulku smažím na mírném ohni do měkka a pak zasypu lžičkou cukru, promíchám a nechám karamelizovat. Hotovou si ji odložím stranou. Na troše olivového oleje osmahnu na maličké kostičky nakrájenou slaninu, a když je zlatavá, také ji odsypu na misku stranou.
Hotové brambory sliji a hodím na pánev s máslem a olivovým olejem a z obou stran jim nechám udělat vypečenou kůrčičku.
Do zapékací místy vrstvím všechny ingredience – nejprve plátky brambor, osolím, opepřím, posypu nasekanými bylinkami. Pokladu sýrem a nanesu vrstvu cibulky a slaniny. Takhle pokračuji, dokud mám místo (většinou to udělám prostě jen dvakrát, v malé misce dokonce jen jednou). Na závěr přijdou samozřejmě brambory a poházím drobky sýra.
Hotové misky strčím do trouby a nechám zapékat. Po vytažení ještě posypu bylinkami. A dlabu. 🙂
To zní jednoduše a přitom tak dobře… O prázdninách určitě vyzkouším 🙂
[1]: Nanu Nana v Praze. 🙂
taky mám ráda zapékané brambory na různé způsoby. Miluju třeba ty s česnekem, cibulí a zalité smetanou… není to nejdietnější, ale je to mňamka 🙂 tvůj recept vypadá taky dobře. Líbí se mi tam ta karamelizovaná cibulka 🙂
[2]: Děkuju 🙂
Tak vidíš, škoda, že jsem si to sem nepřišla přečíst dřív. Dnes jsem dělala k obědu zapékané brambory, taky byly dobré. Uvařila jsem normálně brambory ve slupce, pak oloupala a projela sítkem na kostičky, osolila, opepřila. Salám nebo párky, já měla párky, jsem nahrubo nastrouhala zrovna jako eidam, vše smíchala dohromady, přidala i kousek cibulky a pak zalila rozšlehanými vejci se smetanou (té ale jen trošku). Bylo to taky dobrý, ale tu tvoji obměnu bych zkusit mohla. Příště.
Ty ,,bábovičky" jsou vážně parádní. 🙂
Nesmrtelné brambory útočí…! 😀 :D.
Vypadá to naprosto úžasně! Miluju brambory, dají se udělat na tisíce způsobů, jednoduše i složitě, ale vždycky jsou výborné. A oblibu jednoporcových zapékacích mističek chápu, je to.. jak říkáš, roztomilé 😀
[3]: Já mám taky nejradši smetanové, ale bez česneku, ty co na ně odkazuji v úvodu. ňam! 🙂
Konečně koukám na tenhle článek najedená, takže ho můžu i otevřít 😀 Mňááám, stejně bych si je ale dala… Tu slaninu budu muset doma už zavést, bez ní by to určitě nebylo tak dobré :)) Och a ty bylinky na tom? Neděláš i donáškovou službu do Prahy? 😀